FOTO VIDEO Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța dezvoltă conceptul Baby Zoo, un program distractiv-educativ pentru micuții iubitori de animale

Baby Zoo la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. FOTO Paul Alexe

Introdus în urmă cu trei ani, conceptul Baby Zoo, inițiat în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, se dezvoltă de la an la an și devine din ce în ce mai atractiv pentru copiii Constanței. Scopul declarat al acestui program este de a atrage copiii într-un mediu natural, aproape de lumea incitantă a viețuitoarelor găzduite în grădina zoologică și de a crea un spațiu interactiv, în care micuții să învețe, în mod direct, cât mai multe lucruri despre modul de viață al animalelor.

Inițial, am pornit cu o căsuță, cu un locușor în față, am adus niște locații pentru animalele nepericuloase, un loc în care copiii să interacționeze cu animalele. Apoi, în pasul următor, împreună cu Asociația Descoperă Constanța, am realizat Intelect Parc, un parc în care am recreat jocuri ale copilăriei la mărimi uriașe, care crează o percepție diferită asupra spațiului, spațialitatea fiind interesantă pentru noi în a le transmite copiilor și această abordare, respectiv de a vedea ceea ce sunt obișnuiți să vadă la o anumită dimensiune, să vadă la alte dimensiuni, mai mari.

Dimensiuni la care copiii fac și mișcare fizică, au și o altă percepție spațială. În plus, avem un mijloc de a reduce fixismul acesta platonician, un lucru ce contează mai mult la copii decât la noi, acela în care rața trebuie să fie rață și are o anumită dimensiune, și tot așa. Ei bine, nu, iepurele poate fi și mai mic și mai mare, iar acest fixism trebuie îndepărtat, a explicat, pentru Constanța NEWS, Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Acesta, a prezentat și ultima noutate din cadrul Baby Zoo, un spațios loc de joacă. În cea de-a treia fază, văzând ceea ce este în Țara Piticilor, văzând și alte locuri de joacă, prin alte grădini zoologice, ne-am propus să facem un loc de joacă în care copiii să facă și mai multă activitate fizică, dar în condiții de maximă siguranță. Astfel, am îngrădit locul de joacă, frumos, colorat, am pus pe jos tartan, ceea ce nu este nici simplu, nici ieftin, dar am primit ajutorul Consiliului Județean Constanța, care a finanțat această operațiune, iar acum avem un loc de joacă foarte modern, cel mai bun din Constanța”, a continuat Adrian Bîlbă.

“Sunt foarte bune aceste spații de joacă pentru copii, ei sunt extrem de încântați, au văzut cum s-a derulat întreg procesul și așteptau cu nerăbdare să înceapă să se joace. Erau necesare aceste spații de joacă, iar datorită tartanului pe care îl avem pus pe jos, copiii se pot juca fără să se lovească, în deplină siguranță”, ne-a declarat Elena Harbur, psiholog în cadrul CMSN.

Spre deosebire de orice alte locuri de joacă, cel din cadrul CMSN este foarte atent și la conceptul educațional, copiii fiind îndemnați și încurajați să afle lucruri noi în timp ce se joacă. Totul, în deplină siguranță, într-un cadru natural și sănătos.

“Vorbim despre un loc de joacă cu patru locații, cu mobilier specific locurilor de joacă, în limitele normelor de siguranță, omologate în această privință. Pentru că suntem un complex muzeal, am adăugat niște panouri prin care transmitem informații vizuale, scrise și fotografii, despre animale ce viețuiesc aici, iar la locul de joacă de lângă Planetariu, despre planete.

Important este că totul trebuie să fie într-un decor perfect natural, între copaci, în microrezervație, aproape în mijlocul Constanței. Este o zonă de confluență între lacuri, mare și zona urbană, iar aici avem plămânii orașului, unde e bine să avem și niște vilozități, ceea ce înseamnă un parc dendrologic, a punctat Adrian Bîlbă.

Baby Zoo se adresează copiilor de toate vârstele, având implementate programe diferite de petrecere a timpului, în funcție de grupa de vârstă.

Avem copii de toate categoriile de vârstă care vin să se joace aici, de la cei de trei ani, care vin pentru spațiile de joacă, apoi cei de la cinci ani, care vin pentru programul Baby Zoo, până la 12-13 ani. Chiar și cei mai mari pot veni, deoarece distracția este garantată. Avem activități integrate și diverse. Ne folosim de faptul că avem un spațiu generos în aer liber, mergem la animalele, vorbim despre ele, copiii primesc informații despre animăluțe, tot ceea ce ține de îngrijire, de hrană, de locurile din care provin.

După, avem activitățile integrate, care fixează informația teoretică, pentru că este una să povestești și una să vadă și să fixeze informația. Mai mult, avem și dezvoltarea relațiilor de grup, cu partea de dezvoltare personală, astfel încât programul să fie cât mai complex și mai bine dezvoltat, a explicat Elena Harbur.

Totuși, nu doar copiii beneficiază de acest concept, ci și părinții, care au, astfel, ocazia de a se relaxa și de a petrece timp de calitate, împreună cu cei mici.

Da, este un loc pentru copii, dar și pentru părinți, care se bucură pentru bucuria copiilor, se relaxează în natură alături de copii și se educă împreună cu ei despre importanța naturii, mai ales în acest debut de iarnă, debut de sezon infecțios, într-o perioadă în care avem nevoie să ne întărim sistemul imunitar, cu mișcare, cu aer, cu soare, cu fotoconversia vitaminei D, a explicat Adrian Bîlbă.

Oferta de vizitare și participare la programul Baby Zoo poate fi accesată pe siteul www.delfinariu.ro. Copiii cu vârsta sub șapte ani intră gratuit, dar părinții plătesc. Totuși, prețurile, mai ales în extrasezon, sunt foarte mici, suficient pentru a ne reaminti că avem o responsabilitate vis-a-vis de locul în care călcăm”, după cum a dorit să sublinieze Adrian Bîlbă. Accesul se face pe bază de programare și în condițiile impuse de reglementările pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu COVID-19. Programările pot fi făcute zilnic, la numărul de telefon 0241 481 230.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*