FOTO VIDEO Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are un observator solar modern. Pasionații de astronomie îl pot utiliza zilnic între orele 10-22

Observator solar, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. FOTO Paul Alexe

Prima zi a lunii iulie reprezintă un reper important pentru Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (CMSN). În urmă cu 51 de ani, în acele zile în care omul se pregătea să pășească pentru prima oară pe suprafața selenară, lua ființă, în orașul de la malul mării, primul obiectiv public de acest fel din țară. De atunci și până în prezent, Planetariul și Observatorul Astronomic au oferit multor generații de iubitori ai studiului astrelor posibilitatea de a pătrunde în misterele Universului.

Din această vară, prin accesarea unui proiect european (“A join opened window to the universe mysterios” e-MS code ROBG 528, finanțat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria), iubitorii astronomiei au la dispoziție un nou și modern observator solar.

“Este vorba despre un observator solar, adică un observator cu care ne uităm la Soare. În cazul acestui aparat, dincolo de faptul că permite observații solare, ne oferă și mobilitate și putem merge în zone care oferă condiții mai bune de observare. În ceea ce privește Soarele, care este suficient de mare, suficient de aproape, ne permitem să-l putem observa cu un astfel de obiectiv, chiar și prin filtrul creat de atmosfera noastră. Vedem un segment de soare și acolo putem vedea erupțiile de masă coronară, vedem modificări ale acesteia”, a declarat pentru Constanța NEWS, Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Noua “vedetă” din dotarea Observatorului Astronomic de la malul mării face parte dintr-un proiect, în valoare totală de un million de euro, care include mai multe aparate moderne, inclusive un proiector.

Este un proiect ce cuprinde și alte activități, complementare aparaturii cumpărate, activități ce presupun observații nocturne în anumite zone cu poluare luminoasă mai scăzută și mai puțin praf, în zone de podiș înalt, în Dobrogea românească, dar și cea bulgărească”, a explicat Adrian Bîlbă.

Observatorul solar este dotat cu filtre speciale, ce asigură observarea în condiții de siguranță deplină a astrului solar.

“A ne uita direct la soare este extrem de periculos. În cazul unei eclipse solare, la momentul de întuneric, ți se dilată pupila și totul pare în regulă, te uiți spre soare și vezi umbra lunii pe soare. Ei bine, în momentul în care luna se mișcă puțin, lumina solară vine imediat pe retină și este extrem de periculos. Retina se distruge iremediabil dacă ne uităm direct la soare. Din acest motiv, privitul printr-un filtru omologat este obligatoriu, a mai spus managerul CMSN.

Perioada în care „Pământul a stat în loc”, cea a începutului de pandemie, a avut și partea sa bună pentru iubitorii de observații stelare.

În urma pandemiei, s-au produs niște clarificări ale atmosferei, pe care le-am putut observa, mai ales seara, când am văzut imagini extraordinare ale aștrilor, în special luna, dar și ale unor planete apropiate”, a mai afirmat Adrian Bîlbă.

În prezent, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii au loc doar observații, proiecțiile de la Planetariu fiind suspendate, pentru a proteja sănătatea vizitatorilor. Datorită faptului că noul observator solar poate fi deplasat, acesta a fost scos pe platoul din fața Planetariului, unde se pot face observații ale Soarelui, pe timpul zilei, dar și ale altor aștri, pe timpul serii. Observațiile pot fi făcute zilnic, între orele 10-22, prețul unui bilet de observare fiind unul modic, de doar doi lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*