FOTO VIDEO Clubul Sportiv „Victoria” Cumpăna, la ora bilanțului. Gimnastica ritmică, luptele și șahul încă domină podiumurile. Rugby-ul și scrima strigă după susținere

Elena Frîncu, Mariana Gâju și Ion Răuță. FOTO Florin Boboc

Joi, 11 ianuarie, la Clubul Sportiv „Victoria” din Cumpăna s-a desfășurat conferința de presă anuală în care conducerea clubului și primarul comunei, Mariana Gâju, au trecut în revistă reușitele sportivilor din anul 2023 și au expus obiectivele pentru anul 2024.

S-a creat deja o tradiție ca cele mai numeroase medalii să fie aduse la Cumpăna de micile gimnaste antrenate de Elena Vlad și de Luiza Cerbula. Nu mai puțin de 155 de medalii au obținut gimnastele, dintre care 12 medalii de aur la competiții naționale și două la competiții din afara țării.

Pe locul II la numărul de medalii s-au clasat luptătorii lui Vasile Vicol. Din cele 42 de medalii obținute la Lupte, 18 sunt din aur.

La șah, în 2023, elevii cumpăneni au reușit să își adjudece 10 medalii, dintre care șapte de aur, două de argint și una de bronz.

Din urmă, performanețele Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna sunt completate de fotbaliștii de la secțiile de junori, dar și de la seniori, care încep să se afirme în competiții de nivel județean și nu numai.

Ca orice club de mici dimensiuni, și CS „Victoria” Cumpăna are secții care se confruntă cu dificultăți generate fie de lipsa bazei de selecțe adecvate, fie de finanțarea insuficientă aferentă domeniului. Aici intră secțiile de rugby și de scrimă ale a clubului de la Cumpăna, care în 2023, deși au avut prezență la competiții, nu au reușit să obțină rezultate deosebite. O situație pentru care se caută soluții, a precizat directorul CS „Victoria”, Ion Răuță.

La prezidiu, alături de primarul comunei Cumpăna s-a aflat președintele de onoare al CS „Victoria” Cumpăna, fosta mare handbalistă Elena Frîncu. Prin propriul exemplu, doamna sportului românesc, deținătoare a Colanului Olimpic, susține, de mai mulți ani, demersurile administrației publice locale din Cumpăna, de a forma campioni sau cel puțin de a insufla copiilor și tinerilor pasiunea pentru sport.

„Faptele vorbesc prin acest Club Sportiv «Victoria» Cumpăna, pe care n-o să-l mai întâlniți la așa nivel, nici măcar la Voluntari. Motiv pentru care sunt onorată că am fost aleasă să fiu președinte de onoare al acestui club. Voluntar, dau înapoi ceea ce sportul mi-a oferit și din respect pentru acești minunați colegi ai mei, profesori și antrenori. Veți vedea că au o calitate profesională pe care o întâlnești foarte rar în alte cluburi. De asemenea, noi avem încredere în domniile lor că vom face din Cumpăna, în curând, și un olimpic”, anunță Elena Frîncu.

Fostul fotbalist și antrenor Ion Răuță, directorul Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna, a expus, succint, misiunea clubului, continuând cu obiectivele pentru anul în curs.

Noi ne ocupăm în proporție de 90% de copii. Suntem afiliați pe șase ramuri sportive și avem șapte secții: șase secții de juniori și o singură secție de seniori, la fotbal. Suntem un club de foarte puțin timp înființat și avem politica de a crește copiii noștri din comună. Foarte rar am apelat la sportivi din localitățile limitrofe și în special la rugby, unde nu puteam, după ce am trecut de vârsta de 14 ani, nu aveam numărul suficient de jucători pentru a ne înscrie în campionat.

Deci politica acestui club, precum și a Primăriei și Consiliului Local, este ca noi să dezvoltăm, în ramurile pe care le avem numai copiii din comună. Noi spunem că facem pași mici și sperăm că de la anul rezultatele noastre să fie din ce în ce mai bune”, a exprimat, cu optimism, Ion Răuță.

Un obiectiv major permanent al administrației publice locale de la Cumpăna, des enunțat public de primarul Mariana Gâju este ca sportul să devină un mod de viață pentru copiii din comună.

Sportul este cel care ne-a îndemnat, ne-a întărit, ne-a călit pentru a putea lupta, rezista în toate domeniile de activitate pe care administrația publică locală le desfășoară la Cumpăna. Dovadă stau documentele înființării Asociației Sportive «Victoria» Cumpăna, pe data de 28 februarie 2002 (…) asociație care, mai târziu, obține certificatul de identitate sportivă, de Club Sportiv «Victoria» Cumpăna, tot în februarie, pe 7, în anul 2017. Consecvența pe care administrația publică locală a acordat-o activității sportive vine din dorința de a iubi sportul, pe care mi-a insuflat-o mentorul meu, doamna Elena Frîncu”, a afirmat primarul Mariana Gâju.  

Dorind să sublinieze rezultatele îmbucurătoare pe care sportivii de nivel juniorat le-au adus, în anul 2023, la Cumpăna, reprezentanta administrației publice locale a vorbit despre importanța investițiilor în sport:

„Activitatea sportivă a anului 2023 la Cumpăna a demonstrat că administrația publică locală, prin ordonatorul de credite, respectiv primarul, nu a greșit cu nimic pentru că de-a lungul anilor a luptat să atragă fonduri atât guvernamentale, ministeriale, dar mai ales europene, pentru a construi baze sportive, având în vedere existența celor trei săli de sport și a acestui complex sportive intitulat Centenar, dat în folosință în 2018. Spunem noi că acele critici rostite de-a lungul anilor că mai bine construiesc trotuare și nu baze sportive nu au fost întemeiate, nu au fost îndreptățite”.

Mărturie stau, spune primarul comunei Cumpăna, rezultatele deosebite obținute de copii la numeroase competiții județene și naționale. Acest fapt, mai spune Mariana Gâju, denotă pregătirea desăvârșită a profesorilor antrenori care, la Cumpăna, au găsit suficienți copii cu aptitudini pentru a face performanță.

Baza de selecție include 1.424 de elevi ai Liceului „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, la care se adaugă peste 500 de preșcolari.

Un regret pe care primarul Mariana Gâju a ținut să-l exprime public în conferință a fost acela al finanțării insuficiente pe care Consiliul Local o poate asigura Clubului Sportiv. Din cele 15 secții care figurează în documente, la CS „Victoria” Cumpăna sunt active doar șapte, pentru restul neexistând posibilități de finanțare.

Șefa administrației publice locale de la Cumpăna nu se lasă descurajată și le-a adresat public antrenorilor și micilor sportivi îndemnul de a continua pregătirea, de a rămâne motivați către performanță, oferindu-le promisiunea că va căuta să obțină, în continuare, fonduri pentru finanțarea activităților sportive.

„Este un îndemn la a munci mai departe! (…) Devotamentul acestor profesori instructori, dar mai ales sprijinul prinților acestor copii care sunt legitimați la Clubul Sportiv «Victoria» Cumpăna, mie îmi dau forța, puterea de a merge mai departe și a aduce bani în comuna Cumpăna, pe care să îi alocăm prin hotărâri ale Consiliului Local să îi alocăm sportului. Niciodată sportul nu va aduce rău unei comunități!”, a exclamat primarul Mariana Gâju.

Finanțarea clubului sportiv care susține educația pentru un stil de viață sănătos a copiilor din mediul rural vine și din sponsorizări, a mai precizat Mariana Gâju. Mai mult decât atât, inclusiv părinții unora dintre copiii legitimați la CS „Victoria” contribuie cu sume de bani pentru a susține performanța celor mici și bunul mers al activității clubului.

„De aceea, consider că este cel mai bun îndemn pentru mine, ca om, de a avea tărie, forță, curaj, să mergem mai departe într-o echipă: administrație publică locală, profesioniști ai sportului nu doar constănțean, ci românesc și părinți, pentru că trebuie să includem părinții, dar și școala în a educa acești copii prin sport. Sportul ni-i formează sănătoși, îi învață să știe să se ridice atunci când au căzut, sportul îi învață să fie loiali, să fie respectuoși unul cu celălalt”, a mai afirmat primarul Mariana Gâju.

Sportul, a mai spus primarul, are capacitatea de a transforma adversarii în prieteni și de a-i învăța pe copii să gestioneze corect și sănătos orice tip de interacțiune socială, indiferent de nivel.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*