FOTO VIDEO Clinica de radioterapie MedEuropa Constanța, garanția unui tratament oncologic modern și a unei abordări individualizate

MedEuropa Constanța. FOTO Paul Alexe

Centrul de radioterapie MedEuropa din Constanța reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pe care le are la dispoziție pacientul bolnav de cancer în zona de sud-est a țării. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților aparatură de ultimă generație și o echipă multidisciplinară, care vine în întâmpinarea nevoilor pacientului oncologic cu servicii de radioterapie cu intenție curativă și cu scop paliativ.

Înainte de avea acces la tratament, pacientul oncologic trebuie să aibă un diagnostic de certitudine. Mai exact, analizele și investigațiile să demonstreze  faptul că bolnavul are cancer. Cum se întâmplă asta, precum și care sunt pașii pe care un pacient cu afecțiuni oncologice trebuie să-i urmeze pentru a fi tratat în cadrul Clinicii MedEuropa Constanța, am aflat de la Dr. Cora Gache, medic primar radioterapie în cadrul MedEuropa Constanța.

“Pentru a obține un diagostic de certitudine, pacientul trebuie să ajungă, în primul rând, la doctorul de familie care, ulterior, îl va direcționa pe acest pacient la specialistul din domeniul în care trebuie făcută biopsia. Practic, fără a recolta o biopsie din zona în care suspicionează că este un cancer nu putem vorbi de cancer. Deci, pacientul trebuie să meargă pe acești pași, doctorul de familie, specialist, recoltare de biopsie, anatomie patologică, care va certifica diagnosticul de cancer”, a explicat, pentru Constanța NEWS, Dr. Cora Gache. “În momentul în care pacientul primește diagnosticul de certitudine, el se poate adresa Clinicii MedEuropa, unde atât consultația, cât și tratamentul sunt gratuite. Deci, pacientul poate să se adreseze fără nicio problemă clinicii MedEuropa, unde va găsi o echipă medicală tânără, o echipă foarte bine pregătită și orientată spre performanță și, personal, sunt foarte bucuroasă că există acest lucru în Constanța”, a continuat specialistul MedEuropa. 

Dosarul medical cu care pacientul se prezintă la clinică conține mai multe documente medicale, printre care este esențial, dar nu suficient, să se afle examenul histopatologic.

“Dosarul unui pacient trebuie să conțină, în primul rând, examenul histopatologic, care să certifice faptul că are un cancer, dar mai trebuie să conțină investigația imagistică, pentru că numai examenul histopatologic este esențial, dar nu suficient pentru a decide terapia pacientului. Eventual, este necesar și biletul de externare din specialitatea în care a fost, fie la chirurgie, fie la gastroenterocologie, depinde de zona în care este plasat acest cancer în corp. Acest dosar este mai departe analizat și i se va comunica pacientului soluția cea mai bună de terapie, pentru că terapia în cancer nu este standard”, a continuat Dr. Cora Gache, care a subliniat că tratamentul diferă de la un pacient la altul, iar modul în care acesta se desfășoară este stabilit în urma discuțiilor avute de către medicii specialiști din cadrul comisiei oncologice.

“Terapia în cancer înseamnă un trepied, înseamnă chirurgie, înseamnă radioterapie și înseamnă oncologie medicală, chimioterapie. Modul în care se succed aceste terapii este în funcție de stadiul la care noi depistăm cancerul. Pentru unii, chirurgul spune că poate opera, operăm și apoi facem radioterapie și chimioterapie, dar uneori chirurgul spune că nu poate opera și atunci trebuie să venim cu tratamentele dinainte, radioterapie, chimioterapie, și ulterior se reevaluează pacientul. Deci, situația este discutată pentru fiecare caz în parte”, a explicat Dr. Cora Gache. 

Experiența ultimilor ani îl determină pe specialistul MedEuropa să susțină că există o incidență în creștere pentru cancerul mamar, precum și pentru afecțiunile oncologice din sfera ginecologică. În acest context, pacientele sunt sfătuite să efectueze controale medicale periodice, pentru a depista aceste probleme cât mai devreme posibil.

“Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt legate din sfera mamară, cancere din sfera ginecologică, cancere de col uterin încă pun probleme în România. Pacientele se prezintă într-un stadiu local avansat. De asemenea, tratăm și cancere din sfera ORL și, ce am observat în ultima perioadă, cancere din zona digestivă, și anume cancerele de rect, care și ele, din păcate, se prezintă în stadii local avansate”, a detaliat Dr. Cora Gache. 

Durata tratamentului oncologic depinde de ceea ce se urmărește prin acesta.

“Tratamentul oncologic este de două tipuri, cel care are viză curativă, adică în momentul acela speri că pacientul are o speranță de viață, dar este și cealaltă parte a tratamentului în care nu vizeează supraviețuirea, ci doar o calitate a vieții, mai simnplu spus, să nu se chinuie pacientul. Tratamentul în această zonă este mai scurt, de la o singură ședință la 10-15 ședințe. La tratamentul cu viză curativă, durata variază între 5 și 7 săptămâni”, a explicat Dr. Cora Gache.

Odată încheiată terapia, pacientul oncologic rămâne în contact cu reprezentanții clinicii, precum și cu toți medicii specialiști implicați în tratament.

“Pacientul oncologic, după ce încheie tratamentul, iradierea își mai face efectul încă vreo două luni după încheierea sa, astfel că prima evaluare se face la cel puțin două luni după încheierea terapiei. Sigur, pacientul va face numeroase investigații la medicul care l-a operat, la oncolog, deci nu este un singur medic care îl evaluează pe acest pacient, sunt toți cei implicați în tratamentul pacientului, pentru că există efecte adverse specifice fiecărui tratament și atunci și monitorizarea este complexă”, a mai spus Dr. Cora Gache. 

Programările la MedEuropa Constanța se pot face telefonic (021 9971), prin intermediul adresei de e-mail a clinicii (constanta@medeuropa.ro) sau direct la recepția centrului din Constanța (str. Ștefăniță Vodă, nr. 30). Pacienții care iau legătura cu centrul pe e-mail vor fi contactați telefonic, în vederea unei programări. Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.medeuropa.ro, acolo unde există disponibilă și o secțiune de consultații online, serviciu oferit tot gratuit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*