FOTO VIDEO Cetățenii din Cernavodă își pot plăti taxele și impozitele online. În acest sens, Primăria pune la dispoziția contribuabililor două aplicații

Primăria Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Cetățenii din Cernavodă își pot achita taxele și impozitele online. Primăria Cernavodă a investit peste 170.000 de lei pentru realizarea a două aplicații cu ajutorul cărora contribuabilii să interacționeze mai ușor cu angajații de la Serviciul de Taxe și Impozite. O aplicație este pentru desktop, iar cu ajutorul acestei pot fi depuse declarații și vizualizate debite și poate fi eliberat certificatul fiscal semnat digital. A doua aplicație este pentru mobil și oamenii își pot vedea debitele și le pot achita cu cardul bancar.

Roxana Nicoleta Gherase, șefa Serviciului Impozite și Taxe Cernavodă, a povestit pentru CTnews despre cele două proiecte.

Cele două proiecte implementate de foarte puțin timp ajută în primul rând cetățeanul prin evitarea deplasărilor către birou și evitarea cozilor care se pot forma. Proiectul Avansis Online este o platformă online pentru desktop pe care cetățenii își pot declara bunurile pe care le dețin, după crearea unui cont de utilizator, bineînțeles, își pot vedea debitele aferente acestor bunuri și le pot achita. În același timp pot să și solicite certificate fiscale, numai în format electronic, adică semnate digital, care sunt folosite doar la instituțiile care acceptă acest tip de semnătură. Din ce cunoaștem vor fi din ce în ce mai multe astfel de instituții pentru că legea ne obligă în acest sens”, a explicat Roxana Nicoleta Gherase.

Ea a precizat în ce constă această procedură.

Procedura este depunere a cererii de certificat fiscal, de verificare a actelor, de plată a taxelor și a taxei de eliberare certificat fiscal și după aceea de emitere a certificatului fiscal”, a explicat șefa Serviciului Impozite și Taxe Cernavodă.

Ea a precizat că marele câștig este că cetățeanul nu mai vine la ghișeu pentru rezolvarea problemelor. Acest sistem a fost realizat cu fonduri de la bugetul administrației publice locale.

Timpul nu e foarte  mult scurtat, dar omul nu se mai deplasează până la ghișeu, mai ales că avem foarte mulți contribuabili din alte localități care au nevoie de astfel de documente. Implementarea acestui sistem a fost făcută cu fonduri din bugetul local și a costat 73.000 de lei”, a transmis Roxana Nicoleta Gherase.

Sistemul prin care cetățenii din Cernavodă își pot rezolva mai ușor problemele este util și în contextul pandemiei de COVID-19 deoarece atunci când incidența cazurilor era ridicată interacțiunea, aglomerările nu erau recomandate de autorități. De asemenea, lucrurile se mișcă mult mai repede acum.

Acest sistem ajută în primul și în primul rând mai ales în contextul epidemiologic care a fost din cauza faptului că nu am avut voie să interacționăm cu cetățeanul și cu contribuabilii.  Ne ajută foarte mult, se pot primi actele în format digital, scanate, se trimit mult mai repede, ținând legătura prin e-mail sau prin telefon, dacă lipsește un document le putem obține de la cetățean mult mai repede în acest fel decât să trimitem omul acasă și să se întoarcă după aceea cu actele”,  a explicat șefa Serviciului Impozite și Taxe Cernavodă.

Totodată, atunci când un cetățean dobândește diferite bunuri acestea pot fi declarate tot prin intermediul acestui sistem.

Prin acest sistem pot fi făcute declarații, în momentul în care un cetățean dobândește un bun, bunuri imobile sau mobile – case, terenuri, mașini – pot depune declarații de scoatere în evidență a bunurilor și pot solicita certificate fiscale semnate în format digital”, a mai spus Roxana Nicoleta Gherase.

Șefa Serviciului Impozite și Taxe Cernavodă a vorbit și despre al doilea sistem, prin care oamenii își pot plăti taxele de pe telefonul mobil.

Platforma se numește Avansis Mobile. Este achiziționată cu fonduri din bugetul local, în valoare de 103.000 de lei. În același fel ajută foarte mult deoarece oamenii pot plăti taxele fără să se mai deplaseze la casierie, în același timp își și văd bunurile pe care le dețin, debitele pe care le au și pot plăti în mod direct. Operațiunea se face automat în baza noastră de date, este acces direct pe baza CNP-ului în baza noastră de date și se scade automat plata. Oamenii pot plăti cu cardul de pe telefonul mobil, printr-un procesator de plăți, la fel ca orice altă plată efectuată la orice fel de cumpărături online”, a mai declarat Roxana Nicoleta Gherase.

Cetățenii din Cernavodă au fost foarte încântați de aceste două sisteme și în doar câteva zile au fost înregistrați foarte mulți utilizatori.

Oamenii au primit cu foarte multă bucurie aceste lucruri. Ba chiar am primit foarte multe întrebări și dăm lămuriri aproape în fiecare zi. Într-un timp foarte scurt de când s-a implementat acest sistem avem un număr foarte mare de utilizatori și văd că acest număr continuă să crească”, a mai spus Roxana Nicoleta Gherase.

Linkul de acces către aplicația Avansis online, valabilă pentru desktop, pentru crearea unui cont este: https://online.primaria-cernavoda.ro/AvansisOnline

De asemenea, aplicația Avansis Mobile poate fi descărcată din App Store sau  Google
Play, iar contul de utilizator poate fi creat în baza unui CNP existent în baza de date a Serviciului Impozite și Taxe Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Cetățenii din Cernavodă își pot plăti taxele și impozitele online prin Avansis Online si Mobile

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*