FOTO VIDEO Administrația Canalelor Navigabile a anunțat finalizarea proiectului de modernizare a ecluzelor, prin care se asigură un sistem de transport pe apă durabil, la standarde europene

Administrația Canalelor Navigabile a finalizat proiectul de modernizare a ecluzelor. FOTO Paul Alexe

Administrația Canalelor Navigabile a organizat, în această dimineață, o conferință de presă cu ocazia finalizării proiectului Modenizare ecluze. Echipamente și instalații. Faza 2, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Această abordare a proiectului, în două faze, ne-a ajutat să menținem navigația pe cele două canale, CDMN și CPAMN, modernizându-se în prima fază câte un fir din fiecare ecluză, vorbim de Agigea, Cernavodă și Ovidiu, pentru ca în faza a doua să modernizăm 11 obiective, dintre care cel mai important este Stația de pompare complexă de la Cernavodă, prin care noi prelevăm apă din Dunăre pentru a menține nivelul optim în canal, pentru navigație”, a declarat Daniel Georgescu, director general al Administrației Canalelor Navigabile.

În opinia acestuia, implementarea acestui proiect are darul de a crea o cale de navigație modernă, ceea ce va duce la dezvoltarea întregii zone din puncte de vedere al transportului naval, în condiții de siguranță.

În acest an, au fost efectuate un număr de 3185 de ecluzări, la Agigea, 3908 la Cernavodă și 1650 la Ovidiu, depășindu-se prognoza propusă pentru acest an cu 5,6 procente, fiind tranzitate, până la acest moment, 25.630.659 tone capacitate, a punctat Daniel Georgescu.

“Studiul de fezabilitate a fost realizat în perioada 2008-2011, fiind avizat favorabil în septembrie 2011. Avizele de la Consiliul tehnico-economic din cadrul Ministerului Transporturilor s-au obținut exact un an mai târziu, iar în octombrie 2012 am avut și avizul Consiliului interministerial pentru avizare lucrări publice de interes național.

În urma acestor avize, a fost emisă Hotărârea de Guvern nr.376 din 12 iulie 2013, prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai întregului obiectiv de investiții. Pe 26 iulie 2013, a fost anunțat câștigătorul procedurii de achiziție, lucrarea fiind atribuită unui consorțiu de firme româno-german. În data de 16 august 2013, a fost semnat contractul de lucrări”, a rememorat Mihai Stanciu, managerul de proiect, întreaga procedură ce a prefațat demararea lucrărilor.

În cadrul proiectului, s-au modernizat și reabilitat echipamentele de bază și cele auxiliare ale ecluzelor de la Cernavodă, Agigea și Ovidiu, a fost reabilitată Stația de pompare complexă Cernavodă, precum și stațiile de pompare pentru apărarea localităților împotriva inundațiilor de la Saligny, Făclia și Mircea Vodă. Totodată, s-au reabilitat galeriile de ape mari Ovidiu și Năvodari.

La momentul demarării, era cel mai mare proiect din cadrul Ministerului Transporturilor și vreau să remarc faptul că am reușit să refacem ceva care era vechi de 30 de ani și aproape nu se făcuse nimic, existând pericolul să nu se mai poată opera pe canal. Marele câștig îl reprezintă faptul că se menține în operare acest obiectiv, prin modernizarea echipamentelor de bază și auxiliare, a punctat, la rândul său, Sorin Mitrea, reprezentantul uneia dintre firmele implicate în realizarea proiectului.

Realizarea proiectului aduce o serie de beneficii în asigurarea condițiilor necesare de transport pe apă, în siguranță, prin ridicarea parametriilor tehnici existenți la standardele stabilite la nivel european.

Vorbim despre beneficii de transport, care constau în totalul economiilor făcute la costurile de transport, precum și la economiile generate de proiect și care se referă la o mai mare capacitate a ecluzei, la mișorarea transferului către alte modalități de transport, maritim, rutier sau feroviar, la o fiabilitate superioară a instalațiilor și echipamentelor, precum și la un transport mai puțin poluant. De asemenea, a crescut siguranța navigației, au scăzut timpii de așteptare la ecluze, a explicat Adina Hilca, responsabil cu monitorizarea proiectului.  

Un alt aspect important este reprezentat de complexitatea lucrărilor, realizate, în principal, cu forță de muncă locală, care astfel a putut să se specializeze în executarea unor lucrări atât de complexe.

Lucrările au implicat mai multe specialități, iar consultantul a trebuit să administreze lucrările în toate aceste specialități și vorbim aici despre mecanică, confecții metalice, acționări hidraulice, echipamente de pompare, componenta electrică, prin reabilitarea echipamentelor de alimentare cu energie electrică, telecomunicații, IT, precum și tot ceea ce ține de construcții, prin reabilitarea de infrastructură, a spus, la rândul său, Petre Iancu, reprezentant al uneia dintre firmele ce au alcătuit consorțiul căruia i-a fost atribuită realizarea proiectului.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 548 milioane lei, din care valoarea eligibilă este de 460 milioane lei, iar valoarea finanțării nerambursabile oferită de Comisia Europeană a fost de 300 milioane lei. Proiectul contribuie la promovarea unui sistem de transport durabil în România, care va facilita transportul pe apă în condiții de siguranță, rapiditate și eficiență, la standarde europene, pentru persoane și mărfuri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*