FOTO VIDEO A fost lansată Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța între 2021-2027

Ana Maria Vătămanu. FOTO Asociația de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța. FOTO Roxana Dumitrică

Planurile haotice, neprioritizarea proiectelor în funcție de necesitățile comunității, dezinteresul față de mediul înconjurător și față de circuitul local integrat, care însemană, de fapt, dezvoltarea durabilă, au dus, în ultime trei decenii, la Constanța de acum. Un județ cu un potențial uman, economic, educațional, socio-cultural enorm, dar care, în loc să înflorească, pare că se degradează pe zi ce trece.

Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a prezentat, alături de Consiliul Județean Constanța, Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada următoare. Primul master plan al județului cuprinde proiectele-cheie privind dezvoltarea sustenabilă a Constanței, în următorii ani.

,,Noi susținem dezvoltarea teritorială la nivelul județelor din România. Apreciem inițiativele autorităților publice. Salutam demersul CJC care a elaborat strategia de Dezvoltare Durabila pentru 2021-2027. În elaborarea politicilor trebuie facuta in vedere și dimensiunea teritorială. La finalul anului 2020 a fost aprobată agenda teritorială 2030, un viitor pentru toate teritoriile. În ceea ce priveste finanțarea proiectelor pentru perioada aceasta precizăm faptul că Ministerul Dezvoltarii gestionează programe cu finanțare din fonduri europene. Sunt pete 540 de milioane de lei alocate prin PNDL 1. Vin cu Anghel Saligny iar dumneavoastră veți beneficia de peste un miliard de lei. Suntem alături de constănțeni”, a spus Marin Țole, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

Implementarea unora dintre proiecte a fost deja demarată de  Asociația de Dezvoltare Durabilă, fiind atrase, în ultimele luni, finanțări de zeci de milioane de euro. Planul urmărește trei mari direcții- 1. Dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii; 2) Creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități; 3) Dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale.

 “Îmi face mare plăcere să revin aici.  Am o anumită vechime începând din 1990 din a dialoga cu administrațiile publice din țară. Constanța este o zonă mirifică. Ce facem cu ea? Cum ne închipuim această zonă, o zonă dezvoltată durabil? Sunteți primul județ din România care are o astfel de strategie pana în 2027 și sper că vom avea posibilitatea să ne mai întâlnim să vedem cum se implementează această strategie.

Această dezvoltare este un spirit. O viziune. Trebuie să luam decizii ca generațiile viitoare să trăiască mai bine. A trebuit să concepem o strategie. Avem nevoie de toată lumea. Avem un plan de acțiune pe care l am finalizat în iunie. Avem guvernul României, avem un consiliu consultativ, deci stăm bine.

Avem o coaliție parteneră cu peste 100 de entități din mediul privat. Avem nuclee care ne-au ajutat enorm. Saptamaâa viitoare primii experți din Dezvoltare Durabilă vor fi primii 160 care termina un curs post universitar. Noi vrem să dovedim că suntem buni. Suntem buni. Avem una din cele mai frumoase țari din Europa. Trebuie să fim mai pozitivi și să construim o societate durabilă”, a adăugat Laszlo Borbely.

Lansată în dezbatere publică în urmă cu un an, perioadă în care au fost filtrate și conturate proiectele-cheie pentru viitorul comunității locale, venite atât dinspre societatea civilă, cât și dinspre mediul de business, cel socio-cultural, dar și administrativ, Strategia a fost finalizată și prezentată publicului.

“Lansăm astăzi strategia de dezvoltare durabilă a județului Constanța pentru 2021-2027. Nu ne-am putea supăra dacă unii dintre noi ar pleca de aici cu o impresie greșită. Am auzit de multe proiecte în ultimii 30 de ani. Dacă toate acestea ar fi fost îndeplinite, noi nu ne-am mai afla aici. Nu este simplu ca după 30 de ani să vii în fața oamenilor și să prezinți o strategie. Nu e simplu să invoci greaua moștenire.

Este un act de curaj să le ceri oamenilor să aibă încredere. Oamenii vor să le fie și bine iar timpurile pe care le trăim sunt de departe de a putea fi definite bine. În aceste condiții pe care le știm cu toții, care ar fi calea? Cum am putea să ne îndreptăm către o societate prosperă? Poate că pentru unii pesimismul este la îndemână. Eu cred că in privința vieților noastre avem obligația să vin optimiști. Trebuie să mergem înainte.

În vara anului trecut, odată cu lansarea acestei asociații, CJC a pus spre dezbatere publică această strategie. A fost un act provocator. Am avut parte de critici constructive. Pot să vă spun că în ceea ce ma privește totul a meritat. A fost un an de multă muncă. A fost un an al dezbaterilor cu sens și un an pentru o construcție sănătoasă a Constanței. Acesta strategie a fost realizată până la virgulă în acord cu agenda europeană. Dezvoltare Durabilă înseamna grijă pentru mediul înconjurător. Este nevoie de această strategie. Pesimistilor le spun că nu e doar vorba despre o bucată de hârtie. În acest moment Constanța nu are niciun port pescăresc. Vrem să facem unul”,  a spus Ana Maria Vătămanu, președintele ADDJC.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a afirmat că prin această strategie județul se va dezvolta.

“Ca să putem să realizăm lucruri, avem nevoie de o strategie bună. Nu trebuia să ne îmbrăcăm doar în vorbe politice. Lumea așteaptă de la noi soluții. Așteaptă anumite direcții care să se întâmple. Ne-am gândit foarte clar cu cine facem această strategie. Vreau să mulțumesc profesorilor universitari care ne-au ajutat. Trebuie să ne bazăm pe experiența oamenilor de afaceri. Ei sunt suportul de dezvoltare. Ei generează dezvoltarea durabilă.

Ne trebuie un pilon al educației. Aceasta se face în baza unei legi naționale. S a demonstrat că anumite companii care astăzi suferă înca rezistă. Avem facultatea de medicină care poate să genereze specialiști. Avem multiculturalismul în această zonă care pune în valoare performanța etnicilor noștri. Avem nevoie să stabilim ce avem de făcut. Acest lucru s a realizat prin elaborarea piloților de strategie.

În tot acest areal sunt 998 de proiecte dintre care 328 trebuiesc dezvoltate în toate UAT urile din Constanța. Fiecare element din această strategie a fost inclus în miezul strategiei. Am constatat că sunt mulți oameni voioși care nu au fost întrebați niciodată nimic. Prin această strategie avem un document clar și putem să dezvoltam acest județ.

Încă ne încălzim cu lemn. încă avem păduri defrișate. Încă mai avem 200 de km de drum de pământ. În județul nostru incă mai sunt 50 de localități care nu au apă curentă. Suntem cel mai expus judet din România. Avem un spital județean care incă rezistă. Trebuie să scoatem în evidență necesitățile acestui judet”, a spus Mihai Lupu.

La eveniment au participat oficiali precum prefectul județului Constanța, Silviu Coșa și primarul Vergil Chițac. De asemenea au mai fost prezenți primarul orașului Ovidiu, George Scupra, viceprimarul Constanței Ionuț Rusu, dar și patronul echipei de fotbal Farul, marele fotbalist Gheorghe Hagi. Strategia pentru Constanța este în acord deplin cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030 și cu Agenda UE 2030 privind dezvoltarea durabilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*