FOTO Tradiție și implicare în viața comunității. Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are un teren de sport ultramodern, construit integral cu sprijinul grupului de companii Ameropa Grains și Chimpex

Sală de sport inaugurată la Școala numărul 30 Constanța. FOTO Adrian Boioglu

A fost sărbătoare în toată regula, la aniversarea de 55 de ani a Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța. Marți, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, a fost inaugurat aici unul dintre cele mai moderne terenuri de sport acoperite din Constanța, un proiect ambițios finanțat integral din fonduri private oferite de grupul de companii AMEROPA: Chimpex și Ameropa Grains.

„Mă bucur că lansăm acest proiect chiar la aniversarea de 55 de ani de la înființarea acestei școli. Este, așadar, o dublă ocazie de celebrare, dar și un prilej pentru a ne uita la viitorul nostru la nivel de educație și comunitate, pentru că viitorul va fi tot mai mult despre puterea comunității, despre ceea ce putem face împreună. Grija pentru educație și grija pentru comunitatea locală sunt valori în care noi, Ameropa Grains investim în mod constant și credem că acest model de reușită, prin implicarea privatului în educația publică, ar merita scanat de întreaga comunitate locală de business. Împreună putem avea un impact semnificativ pentru viitorul copiilor din Constanța”, a punctat Estera Duru, CFO Ameropa Grains și Chimpex.

Despre rolul pe care investitorii privați ar trebui să îl joace în viața comunității prin proiecte destinate educației s-a exprimat și directorul general Chimpex, Serhan Yardimci:

„Suntem onorați că am contribuit la un proiect cu impact pentru Constanța, un proiect care să sprijine copiii să facă sport, să fie energici, să învețe spirit de echipă. Sportul nu este doar un antrenament fizic, este un antrenament pentru reziliență și excelență, iar reziliența și excelența sunt esențiale în România de azi, pentru a avea succes pe termen lung. De aceea, îndată ce am primit apelul de sprijin din partea Școlii 30, ne-am implicat cu tot ce a fost necesar. Chimpex este de 53 de ani în Portul Constanța și este firesc să sprijinim comunitatea constănțeană. Credem în excelență și sperăm ca acest proiect să încurajeze copiii să fie mai buni individual și în echipă”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența mai multor personalități locale, de la președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu și viceprimarul Ionuț Rusu, la nume sonore și de anvergură ale sportului constănțean precum președintele Academiei „Gheorghe Hagi”, Pavel Peniu și jucătorul de tenis și antrenorul de copii Sergiu Medeșan.

„Dragă școală care astăzi împlinește 55 de ani, la mulți ani! La mulți ani, dragi profesori! La mulți ani, dragi elevi! Noi, autoritățile publice locale, noi, conducătorii acestor instituții suntem vremelnici, dar educația este esențială pentru prezent, dar mai ales pentru viitor. Astăzi am venit cu mare bucurie, pentru că este un proiect aniversar pentru dumneavoastră, pentru ce înseamnă educația, dar mai ales pentru această școală etalon pentru educația județului nostru. Am venit cu mare bucurie să salut această inițiativă a unui parteneriat public – privat, care încurajează sănătatea copiilor, care încurajează educația, oameni minunați care se implică în educație, se implică în sport, în viitorul copiilor noștri. Dați-mi voie să transmit gândurile noastre bune și ca acest loc minunat să creeze campioni, dar în special oameni sănătoși”, a transmis președintele CJC, Mihai Lupu, care nu a venit la festivitate cu mâna goală, ci le-a adus copiilor un cadou simbolic, trei mingi de fotbal.

Ca reprezentat al sportului rege și al unei academii de fotbal care descoperă și formează talente pe bandă rulantă, președintele Academiei „Gheorghe Hagi”, Pavel Peniu și-a exprimat, de asemenea, încântarea că una dintre cele mai de elită școli din Constanța a căpătat un atu în plus, care să contribuie la formarea unor tineri din ce în ce mai valoroși.

„Sunt onorat să asist la această sărbătoare a voastră și această împlinire pe care Școala 30, o școală care a fost și este în elita școlilor din Constanța, o merita cu prisosință. Școala 30, pe lângă faptul că este o școală cu un înalt nivel de predare și acumulare de cunoștințe, este reprezentată și de sport. Avem copii de la școala dumneavoastră și profit de această ocazie să vă spun că porțile Academiei «Gheorghe Hagi» sunt deschise pentru orice copil, indiferent că este băiat sau fată, pentru că avem și fotbal feminin și vă așteptăm cu drag pe lângă colegii dumneavoastră care sunt deja la Falul Constanța și în Academie. Felicitări pentru această realizare și mult succes”, a transmis Pavel Peniu.

Cu multă emoție în glas, jucătorul de tenis Sergiu Medeșan a avut și el un mesaj de transmis noii generații care așteaptă să fie inspirată:

„Sunt onorat și bucuros să fiu aici astăzi, ca de ziua școlii noastre, cu ocazia inaugurării acestui balon sportiv care va aduce probabil multă bucurie și distracție pentru toți cei care îl vor folosi. Fiind un fost jucător profesionist de tenis de câmp știu cât este de important să ai acces la facilități sportive de calitate, pentru a-ți putea îmbunătăți abilitățile. Un astfel de spațiu oferă oportunitatea perfectă pentru a participa, alături de profesorii voștri, la ore de pregătire fizică în condiții optime. Îi încurajez pe toți cei prezenți să profite la maximum de acest balon sportiv și să își canalizeze pasiunea pentru sport în activități constructive și sănătoase”, a afirmat Sergiu Medeșan.

Pe lângă faptul că dispune de facilități de ultimă generație, noul teren de sport al Școlii Gimnaziale Nr. 30 acoperit de un balon tensiostatic este și optimizat din punct de vedere energetic. Întreținerea unui astfel de teren costă cu 75% mai puțin decât cea a unei săli sportive obișnuite, declară reprezentanții școlii.

Pentru această construcție modernă a fost necesară o investiție de peste 140.000 de euro, pusă la dispoziție integral de companiile Chimpex și Ameropa Grains. Cele două au deja o tradiție în sprijinirea infrastructurii școlare publice din Constanța, iar terenul de sport de la Școala Gimnazială Nr. 30 nu face decât să ducă mai departe seria proiectelor sociale dezvoltate pentru comunitatea constănțeană, oferindu-le elevilor un spațiu adecvat și versatil pentru a-și dezvolta performanța fizică și cognitivă.

„Iată că se întâmplă ceva frumos, este un proiect dintr-o serie de multe alte proiecte alături de cei de la Ameropa și cei de la Chimpex pe care vreau să îi felicit pe această cale pentru că sunt consecvenți, au dat dovadă că susțin tot ceea ce înseamnă sport și educație. Primăria alături de toți cei implicați în acest demers vă mulțumesc pentru susținere, mulțumim cadrelor didactice care au fost alături de acest proiect și nu vă pot promite decât atât: vom continua!”, a ținut să transmită și viceprimarul Ionuț Rusu.

Noul teren de sport le permite elevilor să se bucure de activități de educație fizică într-un mediu sigur și confortabil, chiar și în anotimpul rece, perioadă în care, din lipsa unui spațiu dedicat acestora până acum, erau nevoiți să desfășoare orele de sport în spații improvizate.

„Mă bucur din toată inima că suntem împreună astăzi pentru a împărtăși un moment mult așteptat de întreaga comunitate din jurul Școlii Gimnaziale Nr. 30 «Gheorghe Țițeica», elevi, cadre didactice, părinți și anume inaugurarea balonului tensiostatic în care se vor desfășura de acum înainte orele de educație fizică. Sunt deja mulți ani de când, din cauza creșterii numărului de elevi ai căror părinți au ales școala noastră pentru a le oferi o educație la standarde înalte de calitate, am fost nevoiți să renunțăm la spații care fac parte din structura obișnuită a unei instituții de învățământ, printre care și la sala de sport”, a subliniat, în alocuțiunea sa, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 30, prof. Marinica Tîrziu.

Ea a mai completat spunând că, ani la rând, predecesorii săi de la conducerea instituției de învățământ au făcut, în repetate rânduri, demersuri pe lângă autoritățile publice locale pentru a semnala problema inexistenței unui spațiu special amenajat desfășurării orelor de educație fizică la una dintre cele mai prestigioase școli din Constanța. Abia în 2023, fosta directoare a Școlii Gimnaziale Nr. 30, Florentina Țigmeanu, a reușit să îi coopteze într-un parteneriat public-privat pe sponsorii de la Ameropa Grains și Chimpex pentru a amenaja actualul teren de sport ultramodern.

Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a fost fondată în 1969, iar în prezent aici învață peste 1.500 de elevi.

Grupul Ameropa este fondat în Elveția, fiind la bază o afacere de familie în domeniul cerealelor și al îngrășămintelor. În România, Grupul Ameropa cuprinde companiile Ameropa Grains, Ameropa Biotech, Agroind, Azomureș, Chimpex și Promat. În județul Constanța, compania are o amprentă semnificativă, cu opt baze și silozuri, prin Ameropa Grains, iar Chimpex este unul dintre cei mai importanți operatori din Portul Constanța, cu o tradiție de excelență în piață de peste 50 ani.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*