FOTO Ședință fulger la CJC. 13 proiecte aprobate în 10 minute, printre care un nou Acvariu, Teatru pentru Copii și microbuze electrice pentru elevi

Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța. FOTO Feri Predescu / CTnews
Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța. FOTO Feri Predescu / CTnews

Consilierii județeni întruniți în ședință ordinară a CJC, vineri, 23 mai, au votat 13 proiecte de hotărâre în doar 10 minute. Din cei 37 de consilieri județeni aleși, au fost prezenți 30. Ședința ar fi durat și mai puțin dacă pe ordinea de zi ar fi rămas cele 7 proiecte anunțate inițial. Lista a fost suplimentată, insă, cu alte 6 proiecte. Toate cele 13 proiecte dezbătute au trecut prin vot majoritar. Cinci dintre ele au avut vot împotriva de la consilierii județeni AUR, insa votul lor nu a influențat rezultatul final.

Ulterior, Biroul de presă al Consiliului Județean Constanța a trimis o informare privind proiectele votate în ședință.

Pentru a maximiza șansele de accesare a fondurilor europene, aleșii au aprobat Ghidul de selecție a partenerilor ONG-uri și/sau organizații de management al destinațiilor turistice, necesar pentru depunerea unor proiecte în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021–2027. Proiectele vizate sunt: construirea unui nou Acvariu și a unui Teatru pentru Copii și Tineret în cadrul CMSN Constanța, precum și înființarea Centrului de Artă, Recreere și Tradiții Canlia – CT ART. Ghidul stabilește reguli clare și transparente pentru selectarea partenerilor cu experiență relevantă, în vederea dezvoltării turismului durabil.

Tot astăzi a fost aprobată inițierea procedurilor pentru înființarea unei societăți cu răspundere limitată, de drept privat și interes județean, având ca obiect principal de activitate paza, protecția și sistemele de alarmare împotriva efracției, cu asociat unic U.A.T. Județul Constanța. Noua societate va permite extinderea serviciilor și către activități de monitorizare, care nu pot fi prestate de actuala Direcție de Pază, întrucât aceasta este autorizată doar pentru pază fizică. Prin acest demers, se va asigura acoperirea completă a nevoilor de securitate la nivel județean. Cheltuielile necesare vor fi suportate din bugetul județean.

Alte două proiecte de hotărâre au vizat aprobarea achiziției de servicii juridice necesare în contextul unor situații complexe. Primul proiect are în vedere asigurarea asistenței și reprezentării juridice pentru apărarea intereselor UAT Județul Constanța și ale Consiliului Județean Constanța în litigiul aflat pe rol – dosar civil nr. 4124/118/2024, precum și în alte două acțiuni ce vor fi inițiate în instanță. Acestea din urmă privesc ocuparea abuzivă a unor spații din imobilele Centrul de Zi „Delfinul” din Murfatlar și Capela Mortuară din cadrul Cimitirului Ortodox Central.

Cel de-al doilea proiect vizează achiziția de servicii juridice specializate, în perioada mai – 15 iunie 2025, cu un buget de maximum 9.000 lei, pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Măsura urmărește identificarea unor soluții eficiente pentru îmbunătățirea activității din cadrul secției Delfinariu. În prezent, compartimentul juridic al instituției dispune de un singur salariat, ce nu poate acoperi complexitatea și întregul volum de muncă. Proiectul poate fi accesat aici.

Tot astăzi s-a aprobat preluarea a două bunuri imobile, din domeniul public al UAT Comuna Gârliciu în domeniul public al Județului Constanța. Este vorba despre două terenuri, cu o suprafață totală de 3.499 mp, ce vor fi utilizate pentru realizarea unei investiții a CJC. Aceasta vizează proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare și stabilizare a terenului în zona km 5+900 a Drumului Județean 222F. Zona a fost grav afectat de precipitațiile abundente și de acumulările masive de apă, care au provocat fisuri și alunecări ale terasamentului.

Aprobarea proiectului „Diversificarea serviciilor de educație timpurie în județul Constanța” a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre. Acesta urmează să fie propus spre finanțare în cadrul Programului Educație și Ocupare 2021–2027, în baza unui apel de proiecte care permite depunerea unei singure cereri de finanțare la nivelul fiecărui județ. Astfel, Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și autorități publice locale, vor colabora pentru depunerea și implementarea proiectului ce are ca obiectiv îmbunătățirea accesului copiilor cu vârste cuprinse între 3 luni și 6 ani la servicii de educație timpurie, cu un accent deosebit pe sprijinirea copiilor proveniți din grupuri dezavantajate. Lista UAT-urilor implicate, precum și alte informații relevante despre proiect, pot fi consultate aici.

Tot în ședința de astăzi au fost aprobate demersurile privind valorificarea unor bunuri aflate în proprietatea privată a UAT Județul Constanța. Astfel, fost aprobată oportunitatea vânzării prin licitație publică a imobilului situat în municipiul Constanța, pe strada Dacia nr. 3 – Lot 2, compus din teren în suprafață de 176 mp și construcții cu o suprafață totală de 98 mp. Potrivit raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, valoarea de piață a imobilului este de 63.792 euro.
De asemenea, a fost aprobată închirierea prin licitație publică a terasei acoperite, în suprafață de 152 mp, amplasată în fața zonei de alimentație publică din cadrul Pavilionului Expozițional Constanța. Spațiul va putea fi utilizat pentru activități conexe alimentației publice, pe o perioadă de doi ani. Valoarea de inventar este de 552.907,60 lei, iar prețul minim de pornire a licitației este de 4.753 lei/lună, fără TVA.

Nu în ultimul rând, Consiliul Județean Constanța a finalizat cu succes predarea celor 25 de microbuze electrice școlare către unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, în cadrul proiectului „Dotarea cu microbuze electrice pentru elevi ai unităților de învățământ preuniversitar din localitățile eligibile ale județului Constanța”, finanțat prin PNRR – Componenta Educație. Consilierii județeni au aprobat astăzi transferul dreptului de proprietate cu titlu gratuit către UAT-urile beneficiare.

Ședința s-a ținut în format fizic, fiind prezenți în total 35 de consilieri județeni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*