FOTO Regenerarea urbană, o șansă crucială pentru Constanța! Rolul investițiilor private în modelarea orașului după chipul și nevoile oamenilor care trăiesc în el

Ansamblul Palas Iași FOTO Iulius

Orașele, în esența lor, nu sunt doar structuri de beton și oțel, ci sunt locuri vibrante și pline de viață unde oamenii trăiesc, lucrează și construiesc visuri. Mai mic sau mai mare, mai mult sau mai puțin dezvoltat, fiecare oraș este oglinda comunității pe care o găzduiește, reflectând istoria, cultura și identitatea acesteia. Oricât de mult ar evolua arhitectural și tehnologic, orașele își păstrează sufletul în oamenii care mișună pe străzi, veseli, preocupați, grăbiți, melancolici sau motivați.

De aceea, dezvoltarea urbană sustenabilă, atunci când este gândită și realizată înțelept, nu ar trebui să fie doar despre construirea de clădiri, ci mai degrabă despre a da formă unor spații care răspund nevoilor și aspirațiilor celor care le numesc „acasă”.  Orice nou proiect de dezvolare este o călătorie spre crearea unei comunități durabile, de a regenera și reinventa peisajele urbane pentru a încorpora inovația, confortul și conexiunea dintre oameni.

În urmă cu mai bine de 10 ani, în plină criză economică mondială, Iulius a găsit soluția de business eficientă pentru a plasa omul în centrul fiecărui proiect de reconfigurare urbană, fiindcă, este de părere Marius Perșenea, Chief Operating Officer la Iulius, „Orice investiție importantă, orice proiect cu impact pe termen lung, trebuie să țină cont de opinia oamenilor care vor beneficia de pe urma elementului de dezvoltare urbană”.

Așa a luat naștere, acum un deceniu, proiectul Palas Iași, un concept menit să reconecteze oamenii unui oraș pitoresc și cu veche tradiție în zona culturii, așa cum este Iașiul, cu locuitorii săi. Succesul proiectului a transformat Iulius  într-unul dintre pionierii conceptului de regenerare urbană din România. Marius Perșenea povestește cum s-a întâmplat:

„Acum 10 ani, când sustenabilitatea nu devenise încă un subiect la modă, Grupul Iulius a luat o decizie îndrăzneață pentru acele vremuri și anume să investească în viitoarele active strategice, numindu-le proiecte mixed-use. Conceptul era nou pe piața imobiliară din România, iar startul s-a dat la Iași, cu Palas Iași, cel mai mare și probabil singurul proiect de dezvoltare care a demarat în România în perioada crizei economice. Ideea a fost de a pune în valoare Palatul Culturii din Iași, care avea atunci o latură care amenința să cadă pradă degradării. Ne-am propus atunci să creăm o grădină care să pună palatul în valoare, iar în jur am amplasat o serie de funcțiuni noi, vitale, necesare dezvoltării orașului: funcții de retail, de office, administrative, cafenele, restaurante, spații de joacă pentru copii”.

Proiectul a fost gata după aproximativ patru ani, reușind să dea valoarea meritată potențialului unui oraș de provincie, în care astăzi au sedii companii precum Microsoft sau Amazon.

Succesul din Capitala Moldovei doar a aprins scânteia pentru ceea ce urma să se realizeze la Cluj și Timișoara. În ambele orașe exista deja infrastructura unor spații comerciale de tip mall, fapt care a ajutat la implementarea ideilor inovatoare promovate de Iulius. În colaborare cu arhitecți pricepuți din țară și din afara țării, dezvoltatorul a reușit să integreze mall-ului acele funcțiuni adiționale de care să îmbrățișeze și să îndeplinească nevoile cetățenilor. Astfel au apărut spațiile de birouri, funcțiunile administrative, restaurantele și cafenelele și, cel mai important accent: spațiul verde, inima întregii amenajări urbane.

Marcel Heroiu, expert senior în dezvoltare urbană, atrage atenția asupra exodului masiv al populației orașelor mari către suburbii, fapt care vine și cu multe dezavantaje sociale și economice. Șansa orașelor mici de a se dezvolta este strâns legată de eforturile administrațiilor publice locale și județene de a le conecta, prin căi eficiente de acces, la centrele urbane din proximitate.

„Iar zonele acestea nici nu cred că sunt așa greu de dezvoltat. Iulius are conceptul de Family Market prin care investește în zonele de suburbie, cu scopul de a crea mai mult dinamism și în zona limitrofă unui centru urban dezvoltat”, punctează Marcel Heroiu.

Expertul în dezvoltare urbană mai lansează o idee interesantă și anume că primăriile n-ar trebui să mizeze strict pe accesare de fonduri guvernamentale sau europene pentru modernizarea infrastructurii localităților, ci ar trebui să implice în ecuație și investitorii privați. Mai mult decât atât, accentul ar trebui să cadă pe faptul că regenerarea urbană oferă o oportunitate crucială pentru ca oamenii să rămână în centrul orașului. Investițiile private, precum cele făcute de Iulius, au un rol cheie în modelarea orașelor pe care le au în vizor, în așa fel încât să devină locuri atrăgătoare și funcționale pentru comunitate.

Practic, dinamizarea sectorului privat ar fi cheia prosperității oricărui oraș, indiferent de mărime sau de amplasarea geografică. Un oraș care nu dispune de o ofertă variată de locuri de muncă nu are cum să rețină tinerii și pierde astfel și perspectivele de dezvoltare. Tot din acest motiv, atunci când vine vorba despre regenerare urbană și dezvoltarea infrastructurii unui oraș, autoritățile locale ar trebui stimuleze simbioza și dialogul activ dintre administrație, mediu privat și societate civilă, fiindcă, de cele mai multe ori, ideile constructive vin de la cetățeni.

Iulius și-a asigurat succesul în toate cele patru puncte cardinale ale României implicând reprezentanții societății civile în dialog în toate etapele proiectelor pe care le-au realizat, de la faza de concept, până la detaliile designului final. În acest fel, dezvoltatorul are certitudinea că lucrează în folosul oamenilor, anticipându-le nevoile și dorințele.

Cu un portofoliu solid de proiecte de regenerare urbană implementate cu succes în întreaga țară, Iulius își propune să aducă seria de concepte inspirate de tendințele din Occident și în Constanța, un oraș cu potențial economic formidabil, care merită să capete și valența de hub de investiții, nu doar titlul de Capitala litoralului românesc.

Iar pentru asta, dezvoltatorul are în derulare studii de piață și a luat deja un prim contact cu reprezentanții societății civile,în vederea elaborării conceptului care să satisfacă cel mai bine așteptările constănțenilor.

Proiectul ar urma să se întindă pe 38 de hectare, amplasate într-o zonă cheie a orașului, în proximitatea Gării. Ideile de dezvoltare implică crearea de zone de tip mixed-use, hoteluri, birouri, spații de retail și logistică, astfel încât locuitorii orașului să poată economisi timp, bani, de ce nu, iar resursele astfel conservate să le utilizeze pentru îmbunătățirea calității vieții. Dezvoltarea durabilă necesită planificare și muncă inteligentă. De aceea și planul pentru Constanța al celor de la Iulius va necesita câțiva ani pentru finalizare, însă campionii proiectelor și strategiilor îndrăznețe discută deja de investiții de 800 de milioane de euro.

Aplecarea celor de la Iulius către Constanța vine din convingerea că acest oraș special, cu atuurile sale indiscutabile, poate deveni un pol de dezvoltare atunci când infrastructura corespunzătoare și dorința comunității se întâlnesc. Și în acest caz, Iulius aduce un model de dezvoltare urbană care ține cont de opinia oamenilor, contribuind la modelarea unui viitor prosper și atrăgător pentru Constanța și locuitorii săi.

„Miza noastră este să concepem o infrastructură de business, un loc care să atragă pe oricine și care să spună «da, este exact locul unde vreau să îmi încep activitatea sau să îmi extind activitatea»”, concluzionează Marius Perșenea.

Intrarea companiei pe piața de real estate de la malul mării marchează nu doar o evoluție în dezvoltarea imobiliară, ci și un angajament față de ideea că orașele aparțin, în primul rând, oamenilor. Proiectele lor nu sunt doar construcții, ci povești ce prind viață, oferind un mediu în care comunitățile pot crește și se pot dezvolta în armonie cu nevoile lor reale.

Conceptul revoluționar de regenerare urbană propus de Iulius, merită explorat, având în vedere ambiția de a transforma orașul într-un spațiu care să nu fie doar locuință și loc de muncă, ci o extensie a identității și visurilor locuitorilor săi.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*