FOTO Portret de salvator: un fost ospătar, devenit pompier militar, a dialogat ore în șir în limba turcă cu victima unui accident de muncă până ce aceasta a fost salvată

Plt.adj. Ionel Neagu. FOTO ISU Constanța

Pompierii constănțeni au intervenit contracronometru, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce un mal de pământ s-a surpat peste doi muncitori care lucrau la rețeaua de canalizare din comuna Castelu. Ambii muncitori au fost îngropați sub malul de pământ, dar numai unul a fost salvat.

A fost o adevărată luptă a echipajelor de intervenție pentru a extrage victima aflată în viață – un bărbat în vârstă de 38 de ani, tată a cinci copii – de sub pământul care îl acoperise în totalitate. Dincolo de întreaga determinare a pompierilor militari, de eforturile depuse pentru salvarea bărbatului, a contat foarte mult și susținerea emoțională pe care acesta a primit-o din partea plt.adj. Ionel Neagu, servant la Detașamentul de Pompieri Medgidia. Deși epuizat din cauza efortului uriaș depus, în scurtele perioade de repaus, Ionel a fost suportul emoțional atât al victimei, cât și al familiei acestuia care aștepta, cu înfrigurare, vești despre starea lui de sănătate.

„Doamnă, totul va fi bine. Vorbesc cu el tot timpul, este conștient, cooperant, nu îl doare nimic. A băut apă, l-am spălat pe față și întreabă mereu de dumneavoastră și de copii“.

„Vă rog, salvați-l! Trebuie să vină acasă!“

„Stați liniștită. Toți ne dorim acest lucru. Se lucrează, se fac eforturi uriașe. Îl vom scoate de acolo. Aveți încredere în noi“!

„Era acoperit complet de pământ. Colegii mei au reușit să facă loc pentru a-i pune masca de oxigen. Am vorbit cu el tot timpul. L-am întrebat ce înălțime are ca să știm cât de mult pământ este peste el. A fost prins în picioare, într-o poziție nefirească. Am aflat că este de naționalitate turcă și m-am gândit că, dacă vorbesc în limba lui natală, o să capete mult mai multă încredere în noi. Era foarte agitat, speriat, iar lucrul acesta putea să pună în pericol operațiunea de salvare“, povestește plt.adj. Ionel Neagu.

Subofițerul spune că a învățat limba turcă de la prieteni. Nu i s-a părut deloc complicat. A ținut legătura și cu familia victimei.

„Când făceam pauze, mă duceam la ei. Le spuneam ce s-a mai întâmplat, că este bine, că lucrăm încontinuu să-l extragem și că, în curând, se vor reuni. După ce am reușit să îi descoperim complet capul și o mână, bărbatul a început să devină din ce în ce mai neliniștit, așa că i-am vorbit despre familie. I-am spus mereu că am discutat cu soția lui, cu cei cinci copii ai săi, că toți îi transmit să aibă încredere că va fi bine, toate acestea în limba turcă. Neliniștea lui putea să pună o presiune și mai mare pe noi. Întregul lui corp era amorțit și îmi cerea să îl masez pe mână, la ceafă. A cerut apă. Colegii mei l-au ajutat să bea apă, l-au spălat pe față. L-am întrebat mereu dacă îl doare ceva, dacă simte vreo presiune. A fost cooperant, a avut încredere în noi, ceea ce a contat foarte mult în reușita acestei intervenții“, a mai povestit Ionel.

Subofițerul este pompier militar de mai bine de 16 ani, însă, nu s-a mai confruntat până acum cu o intervenție atât de dificilă și solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

„Gradul de solicitare fizică a fost uriaș: să lucrezi la 30 de grade Celsius, cu tot acel echipament pe tine care este foarte greu și gros, timp de patru ore. Dar, la final, tot efortul acesta se uită și rămâne bucuria că ai salvat o viață. Ceea ce nu voi uita niciodată din această intervenție este un lucru formidabil: colegii mei care au lucrat până aproape de epuizare. Toți așteptau cu nerăbdare să le vină rândul, să intre cu forțe noi; au luptat pentru omul acela cu fiecare părticică din corpul lor. Cu toate că am fost acolo echipaje de la trei detașamente diferite, am lucrat de parcă eram împreună dintotdeauna. Ne-am înțeles din priviri, din gesturi, ne-am coordonat ireproșabil! A fost extraordinar. Colegii mei sunt fantastici!“, a spus plt.adj. Ionel Neagu.

Faptul că și el este tată a doi copii în vârstă de 5 și 7 ani, l-a motivat și mai mult pe Ionel.

„Acasă, îl așteptau cinci copii care plângeau și erau neliniștiți. M-am gândit, atunci, la copiii mei. Asta mi-a dat forță. Am doi băieți care, de fiecare dată când sunt de tură, vin la unitate, să mă vadă. Se mândresc cu mine și povestesc tuturor că tatăl lor este pompier și salvează vieți. Nu aveam cum să-i dezamăgesc. Când am reușit să-l extragem de sub malul de pământ, am țipat toți de bucurie și am aplaudat. Este unul din acele momente pe care nu ai cum să le ștergi din memorie. Lei vei purta cu tine pentru totdeauna“, a mai spus plt.adj. Ionel Neagu.

În anul 2006, Ionel Neagu lucra ca ospătar în Sinaia când a aflat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino“ din Prahova organizează concurs pentru câteva posturi de subofițer operativ principal – servant, cu încadrare din sursă externă. S-a decis să încerce și a reușit. Trei ani mai târziu, s-a transferat la Detașamentul de Pompieri Constanța-Palas, el fiind constănțean, iar, din 2014, se află la Detașamentul de Pompieri Medgidia.

Are doi băieți, în vârstă de 5 și 7 ani, care se mândresc cu tatăl lor, „cel care salvează oameni“; mezinul este convins că îi va călca pe urme tatălui și se va face pompier, iar cel mare dorește să devină și pompier, și polițist.

„Categoric, voi fi de acord și îi voi susține cu toate puterile mele dacă vor dori să se devină pompieri, sau polițiști. Nu încape nicio îndoială!“, spune Ionel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*