FOTO Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța se desfășoară în aceste zile pe mai multe fronturi

Faleza Cazinoului din Constanța

În aceste zile la Cazinoul din Constanța se lucrează pe toate nivelurile, iar schimbările se văd de la o zi la alta, apreciază arhitectul Radu Cornescu.

„Ultimele noutăți de la Cazino sunt pe toate nivelurile. În cele trei camere în care au fost scoase acele grinzi secundare metalice, corodate, s-a decis să se toarne un planșeu de beton. Vechea metodă era depășită și nu corespundea cu normele de astăzi. În aceste trei încăperi, pe lângă grinzile lui Anghel Saligny, care au rămas pe poziții, s-au mai făcut câteva grinzi din beton armat, s-au făcut și câteva cămășuiri cu beton armat ale pereților de la subsol, iar toate acestea au fost armate și s-a turnat beton. Se crede ca vor rezista și 200 de ani”, a comentat Radu Cornescu.

Potrivit acestuia, în sala fostului restaurant se lucrează pe mai multe fronturi. Astfel, se decopertează tot ce era din beton la ferestrele și ușile dinspre mare. Inițial, acestea erau dreptunghiulare, iar forma le-a fost schimbată în timpul lucrărilor din perioada socialismului, iar acum se dorește ca acestea să revină la forma originară.

Pe partea Cazinoului dinspre Comandamentul Marinei, echipele de constructori au decopertat pardoseala de 25 de centimetri pentru că era pusă pe un planșeu foarte subțire. Experții de rezistență analizează acest planșeu pentru a veni cu soluții: ori se va supraarma și se va betona, ori se va demola planul vechi și se va realiza un planșeu nou.

La subsol, unde toate zidurile neportante au fost demolate, a rezultat un spațiu gol unde au rămas pereții inițiali cu zidurile din piatră care merită să rămână aparente. La aceste ziduri, singura reparație este la rosturi. Rosturile dintre pietre au fost curățate iar acum sunt acoperite cu un mortar special pe o adâncime de 3-5 cm. care să reziste in timp.

„Se lucrează și la refacerea ornamentelor de pe fațadele exterioare ale Cazinoului. Acestea sunt realizate dintr-un beton slab armat (microbeton) și se vor prinde de fațade cu elemente metalice și ancore din fibră de sticlă. O parte dintre ornamente au fost deja refăcute după mulajele luate de pe cele aflate în stare bună și s-au montat la locul lor, ancorate cu fibră de sticlă, iar locurile de ancorare ascunse cu o rașină sintetica si cu un mortar special”, a mai explicat arhitectul.

În paralel cu aceste lucrări, echipele de constructori lucrează și la refacerea acoperișului Cazinoului.

Aceste lucrări fac parte din prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor, expertizarea și înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*