
Continuă lucrările de modernizare a infrastructurii dedicate învățământului, la Mihail Kogălniceanu. După finalizarea, în luna aprilie, a lucrărilor de reabilitare energetică și consolidare a principalului corp de clădire al liceului teoretic din localitate, Primăria anunță că și lucrările pentru corpul secundar se desfășoară conform graficului.
Corpul C2 trece, de asemenea, printr-un amplu proces de reabilitare și eficientizare termoenergetică. La ora actuală, stadiul de execuție a lucrărilor a atins pragul de 20%, ceea ce înseamnă că se lucrează încă la consolidarea structurii de rezistență a fundației.
Refacerea corpului de clădire secundar al Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu a fost prevăzută în proiectul inițial de modernizare a infrastructurii de învățământ, proiect în valoare de circa 15 milioane de lei, bani europeni alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Un proiect de suflet al primarului Ancuța Belu.
„Așa cum am spus și la festivitatea de inaugurare a corpului C1, copiii din comuna Mihail Kogălniceanu merită să investim în ei, în educația lor și în dezvoltarea lor armonioasă. De când sunt primar, alături de echipa mea, am arătat o preocupare activă față de viitorul educației. Am deschis primul afterschool, prima grădiniță cu program prelungit și am modernizat Școala Gimnazială Nr. 2. Lucrările pentru reabilitarea celor două corpurile ale liceului sunt într-adevăr pretențioase, fiindcă vorbim de un imobil vechi de peste 60 de ani. Acest lucru presupune o proiectare mai atentă și lucrări mai minuțioase care necesită timp pentru implementare. Le mulțumesc părinților, dascălilor, dar și elevilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat și dau dovadă, mai ales că aceste lucrări se fac pentru binele întregii comunități, iar de ceea ce facem noi astăzi se vor bucura încă alte câteva generații de acum încolo”, a declarat primarul Ancuța Belu.
Imobilul la care se lucrează în prezent a servit inițial ca internat și este alcătuit din subsol, parter și un etaj, care adăpostesc 10 săli de clasă, biblioteca școlară, mai multe laboratoare, o sală de activități, precum și diverse ale încăperi auxiliare. Pe măsură ce lucrările avansează, pereții exteriori vor fi căptușiți cu vată bazaltică având grosimea de 15 cm, se va schimba complet tâmplăria clădirii, suprafețele podelelor vor fi înlocuite cu gresie antiderapantă. Tot la interior se vor reface complet și pereții, la nivel de tencuială, care va fi acoperită cu vopsea lavabilă, dar și cu faianță ori cu riflaje din profil metalic, în funcție de rolul încăperii.
Lucrările de modernizare realizate cu fonduri europene prevăd inclusiv facilități pentru persoanele cu nevoi speciale, respectiv cele cu dizabilități locomotorii, care vor beneficia de clasicele rampe de acces, dar și de lifturi mobile cu șenile pentru transportul scaunului rulant. Mai mult decât atât, încăperile vor fi prevăzute cu dispozitive de recunoaștere în alfabetul Braille, pentru persoanele cu deficiențe acute de vedere.
Pe durata desfășurării procesului amplu de reabilitare termică a corpului C2, elevii care obișnuiau să învețe în sălile supuse renovării au fost mutați în proaspăt-inauguratul corp C1. Aici școlarii beneficiază de echipamente digitale moderne, mobilier nou, adaptat nevoilor lor și de materiale didactice nou-nouțe. Pe lângă sălile de clasă moderne, elevii dispun de laboratoare de informatică, biologie, chimie, fizică dotate la zi. În plus, au sală de sport, atelier de practică, o sală generoasă dedicată activităților extrașcolare, dar și cabinet de consiliere psihopedagogică. În altfel de condiții, școlarii sunt scutiți de disconfortul lucrărilor de reabilitare din curtea liceului și se pot bucura de plăcerea învățatului.
Be the first to comment