FOTO Încep lucrările la noul dispensar uman din comuna constănțeană Comana

Dispensarul din Comana. FOTO Paul Alexe

În comuna constănțeană Comana încep lucrările de reabilitare și extindere a dispensarului uman din localitate, proiect în valoare de 760 mii lei + TVA. Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDR), în procent de 70 la sută, plus cofinanțare, pentru care există promisiuni că va fi acoperită din fonduri guvernamentale.

Proiectul a fost demarat în urmă cu câțiva ani, iar acum toate costurile inițiale ale lucrării au crescut. Vorbim despre aproximativ 300 de mii de lei, sumă pe care trebuie să o găsim și avem promisiuni din partea ministrului dezvoltării, Cseke Attila, că vom primi sprijinul necesar, a declarat, pentru CTnews.ro, primarul Ion Adam.

În prezent, pe raza comunei Comana funcționează un dispensar, într-o clădire veche, reabilitarea acestuia fiind absolut necesară pentru localitatea constănțeană în care trăiesc aproximativ 1800 de locuitori.

Pe lângă vechea clădire, proiectul prevede construirea unei clădiri noi, în imediata apropiere. Când vom termina noua clădire, medicul pe care îl avem, împreună cu restul personalului medical, se vor muta în acolo, iar lucrările vor continua cu reabilitarea clădirii vechi. Dacă lucrurile merg conform planificării, lucrarea va putea fi predată într-un an, a menționat priamrul constănțean.

Pe lângă lucrările de construcție pentru noua clădire și de reabilitare a celei vechi, proiectul cuprinde și dotarea cu instalații termice, ventilație și climatizare, grupuri sanitare și înlocuirea instalației electrice existente. Ferestrele existente la clădirea veche vor fi înlocuite cu ferestre cu tâmplărie PVC pentacamerală, cu geam termopan.

De asemenea, ușile exterioare vor fi din PVC, cu geam termopan sau pline. Clădirile vor fi termoizolate la exterior, cu polistiren de 10 cm. Noul dispensar va beneficia de o centrală termică pe bază de combustibil solid, de un sistem de trei panouri solare de producere a apei calde menajere, cu boiler termoelectric de acumulare a apei calde menajere, de 300 litri, vase de expansiune, pompe, sistem automatizare și regulator. În fine, va fi reamenajată și suprafața exterioară, unde vor fi amplasați doi stâlpi de iluminat, dotați cu sisteme fotovoltaice, se va reamenaja calea de acces și spațiul verde din jurul clădirii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*