FOTO Garda Națională de Mediu: 98 la sută din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre nu respectă legislația de mediu

Aproape toate șantierele de construcții de pe litoral nu respectă legislația de mediu. FOTO GNM

Aproximativ 98 la sută din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) în cadrul controlului dispus de Comisariatul General, în perioada 21 martie – 18 aprilie, nu respectă legislația de mediu.

Potrivit GNM, cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deșeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie și lipsa evidențelor privind gestiunea deșeurilor.

„În cadrul controlului tematic național dispus de Comisariatul General, privind verificarea modului în care este respectată legislația de mediu, pe șantierele de construcții, s-au desfășurat verificări, în perioada 21 martie – 18 aprilie și pe litoralul Mării Negre. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Comisariatului Județean Constanța au efectuat controale la 113 șantiere aplicând 28 de avertismente, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sau completarea greșită a acestora, și 83 de amenzi, în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor și condițiilor din actele de reglementare obținute, din punct de vedere al protecției mediului, precum și pentru neaplicarea măsurilor de protecție a atmosferei”, a declarat comisarul general al GNM, Marioara Artemis Gătej.

În fapt, din cele 113 șantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deșeurilor.

„Când deșeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar și în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situația cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de șantiere de construcții, cât și a densității acestora”, subliniază Nicolae Badea, directorul Direcției Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, din cadrul GNM.

Conform notelor încheiate de echipele de control, sancțiunile în cazul șantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deșeurilor; pentru inexistența contractelor privind colectarea deșeurilor sau colectarea deșeurilor în amestec și depozitările în spații neautorizate; lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor; lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieșirea din șantiere și neasigurarea protecției deșeurilor din construcții, aflate în depozite provizorii.

„Aproape toți nu colectează separat deșeurile astfel încât să se recicleze un procent cât mai mare din deșeurile generate. Legislația prevede ca 70 la sută din deșeurile generate să se recicleze/ reutilizare”, a declarat comisarul șef al GNM Constanța, Steluța Popescu.

Potrivit acesteia, pe lista firmelor amendate apar următoarele nume: Erza Apartments, Ian Invest Trans, BLD Construct, Alezzi Beach, Emixon, Sunway, Porr Construct – Mamaia N, Dami-Trans, Danube Grain, Histria Tour, Esplanada, Ana Prod Eforie N.

Controalele de pe șantiere, din ultima perioadă, au vizat în special localitățile unde au fost înregistrate creșteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la stațiile RNMCA și au urmărit verificarea respectării legislației în domeniul protecției atmosferei și gestiunii deșeurilor, fiind dispuse măsuri cu termene stricte de remediere a deficiențelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Ce sa spun?Dar cum vor cei de la Mediu din birou sa arate un santier.Iar nu mai sunt bani la buget si i a trimis pe teren sa i amendeze pe cei care produc si aduc bani la bugetul statului?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*