FOTO Garda de Coastă participă la Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple în Marea Neagră

Polițiștii de frontieră constănțeni vor continua misiunile de salvare în Marea Mediterană. FOTO Garda de Coastă

Polițiștii de frontieră constănțeni participă, până în data de 24 august, la Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple la Marea Neagră (MMO Black Sea 2020), organizată de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX).

Potrivit Gărzii de Coastă, MMO Black Sea 2020 se desfășoară în cadrul Operațiunii Comune „Puncte Focale Maritime 2020”, având ca obiectiv general implementarea și aplicarea funcțiilor gărzii de coastă prin coordonarea operațională la nivelul autorităților naționale cu competență la frontierele maritime externe ale UE, prin concentrare pe prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, a activităților de pescuit ilegal, a poluării marine și a altor infracțiuni transfrontaliere, precum și prin dezvoltarea cooperării între autoritățile relevante din România, Bulgaria și agențiile Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă) și EFCA(Agenția Europeană de Control al Pescuitului).

Astfel, Agenția Frontex, împreună cu EFCA și EMSA, asigură sprijinul autorităților naționale care îndeplinesc funcții ale gărzii de coastă, pentru augmentarea cunoașterii situației prin furnizarea de servicii, informații, respectiv a capacității de reacție. Pe durata desfășurării operațiunii, un mijloc de mobilitate aeriană a asigurat supravegherea spațiului maritim din Marea Neagră, furnizând imagini în timp real către Centrele de Comandă și Control ale autorităților implicate, respectiv către Centrele Internaționale de Coordonare ale agențiilor europene.

De asemenea, în cadrul operațiunii s-a pus accent și pe pregătirea personalului, în perioada 21-22 iulie fiind organizată, la Constanța, o conferință în domeniul căutării și salvării persoanelor aflate în pericol pe mare. La activitățile teoretice și practice au participat reprezentanți din cadrul agențiilor europene și statelor membre (România, Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania), care au efectuat schimb de experiență și bune practici pentru îmbunătățirea modului de coordonare și acțiune.

În data de 23 iulie se desfășoară un exercițiu complex având ca scop căutarea și salvarea unor persoane aflate în pericol pe mare, combaterea poluării marine și a pescuitului ilegal nedeclarat și nereglementat, abordarea unei nave necooperante. Unul dintre obiective l-a reprezentat interoperabilitatea, modul de acțiune, deprinderile reprezentanților autorităților naționale care implementează funcții ale Gărzii de Coastă.

Garda de Coastă participă la exercițiu cu cinci mijloace de mobilitate navală, Autoritatea de Frontieră din Bulgaria cu o navă maritimă de patrulare, Inspectoratul General pentru Aviație cu două elicoptere, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare cu trei nave de intervenție, IGPR – Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale cu o echipă tactică, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură cu doi inspectori piscicoli, coordonarea acțiunilor de căutare și salvare pe mare, respectiv depoluarea marină, fiind asigură de către Centrul Maritim de Coordonare a Acțiunilor de Căutare și Salvare a Vieții Omenești pe Mare (MRCC) Constanța din cadrul Autorității Navale Române.

Operațiunea Comună „Puncte Focale Maritime 2020”, implementată de autoritățile de frontieră din România și Bulgaria în regiunea Mării Negre, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*