FOTO Garda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021, desfășurat la Marea Neagră

Garda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021, desfășurat la Marea Neagră

Poliția de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, alături de omologii din Bulgaria, participă în perioada 31 martie – 06 octombrie la operațiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Black Sea 2021”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cooperare cu Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfășurată în zona de competență la Marea Neagră. Obiectivul acestui tip de operațiuni este de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu – combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum și căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol.

Potrivit Gărzii de Coastă, joi, 04 iunie, s-a desfășurat un exercițiu complex care a pus în practică subiectele abordate. Poliția de Frontieră Română a participat la exercițiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care și nava maritimă amiral MAI 0201 “Ștefan cel Mare”, precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția EMSA. La activitate a fost implicată o navă maritimă aparținând autorității de frontieră din Bulgaria, un mijloc aerian detașat de către Agenția Frontex și mijloace navale din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Activitățile din cadrul exercițiului au constat în detecția, identificarea și reținerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a unei ambarcațiuni care transporta la bord migranți ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol, și transportul acestora către o locație stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz.

Exercițiul a mai constat și în acțiuni de răspuns la poluare marină, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, respectiv de verificare și control a activităților de pescuit, în colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, reprezentând o foarte bună ocazie de a verifica modul de implementare a planurilor de cooperare încheiate în acest sens.

Exercițiul s-a desfășurat în prezența oficialilor din cadrul agenției Frontex, precum și a autorităților naționale de colaborare din cadrul Autorității Navale Române, Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Agenției Române de Salvarea a Vieții Omenești pe Mare, Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Aeriene, ROMATSA R.A., Inspectoratul General al Poliției Române.

Menționăm faptul că „Operațiunea Comună Multipurpose Maritime Operațion in Black Sea 2021”, la care au luat parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, în cooperare cu organismele europene EFCA și EMSA, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*