FOTO Doua noi specii de insecte au fost identificate, pentru prima dată în România, în rezervația Dunele Marine de la Agigea

Specii noi de insecte în România, identificate în rezervația Dunele Marine de la Agigea

Cercetătorii din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în colaborare cu doi specialiști din Slovacia și Cehia, au publicat de curând o lucrare în care semnalează pentru prima dată în România prezența a două specii de musculițe ce nu depășesc trei mm în lungime. În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de „moth flies”, care s-ar traduce ca „muște-molii”, ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte.

Fiind insecte puțin studiate în România, cele două specii încă nu au nume popular, dar poartă un nume științific, valabil în toate țările de pe Glob: Clogmia albipunctata și Atrichobrunettia graeca.

Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa și implicit în România. Este de asemenea și sinantropă (adică trăiește în preajma așezărilor omenești). La momentul actual, probabil majoritatea locuințelor din România au sau au avut în trecut această specie în casă, fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile. Cum studiul acestor mici insecte necesită experiență și examinarea în detaliu la microscop a specimenelor, au fost studiate puțin la noi în țară. Astfel se explică de ce abia acum specia este oficial semnalată din România, într-o lucrare științifică, ea fiind probabil prezentă la noi de cel puțin câțiva ani de zile.

Atrichobrunettia graeca este o specie rară, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor. După cum îi spune și numele științific, a fost descoperită pentru știință pentru prima data din Grecia, relativ recent, în anul 1993. La momentul actual este cunoscută din Grecia, Albania, Cehia, Marea Britanie, Irlanda, și mai recent, din România, din aria natural protejată Dunele Marine de la Agigea.

Larvele acestor musculițe sunt elemente importante în lanțul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. De asemenea, atât larvele cât și adulții reprezintă sursă de hrană pentru alte viețuitoare.

Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta (mai ales când vine vorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor) și relațiile dintre acestea.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*