FOTO Demonstrație de forță a scafandrilor militari din cadrul Forțelor Navale Române

Scafandrii militari români sărbătoresc 55 de ani de activitate. FOTO SMFN

Centrul 39 Scafandri aniversează vineri, 15 noiembrie, Ziua Scafandrilor Militari și Ziua Scafandrului Român, precum și peste jumătate de secol de activitate, timp în care au fost formați 3.000 de scafandri militari și civili.

Cu această ocazie, la Mangalia, avut loc un exercițiu militar, al cărui scenariu a implicat și scafandrii militari de luptă. Câțiva teroriști au luat ostateci de pe o navă de război iar autoritățile au chemat scafandrii de lupta din trupele speciale ale Marinei, sa intervină. Luptătorii s-au apropiat din adâncuri, nedetectați de nimeni și-au dus la bun sfârșit misiunea.

Scafandrii de lupta sunt trupele de elita ale Marinei Militare. Ei sunt chemați în misiunile sensibile de care nu se-aude niciodată, de aceea se antrenează în secret, în cea mai mare parte a timpului.

Potrivit atestării din anul 2016 a Serviciului Istoric al Armatei, instituția din Constanța reprezintă continuatorul tradițiilor militare ale Grupului 279 Scafandri, care a fost înființat în data de 15 noiembrie 1967 și a funcționat, în Mangalia, până la data de 1 octombrie 1976, moment în care a fost transformat în Grup Scafandri de Luptă, iar tehnica și efectivele acestuia au intrat în subordinea Centrului de Scafandri. La înființare, organizarea unității cuprindea în structura sa Comandamentul cu subunitățile de bază (Grupul Scafandri de Mare Adâncime, Grupul Scafandri de Luptă, Laboratorul de cercetare privind pătrundea omului sub apă și Cabinetul de studii și dresaj animale marine), subunitățile și formațiunile de servicii.

Odată cu perfecționarea militarilor și specialiștilor Centrului de Scafandri, au început să apară și recordurile scafandreriei românești. În luna august a anului 1978, scafandrii militari au atins pentru prima dată adâncimea de 100 de metri, iar în luna decembrie a aceluiași an a fost executată prima scufundare în saturație cu scafandri români, cu un nivel al adâncimii de 202 metri. Ziua de 21 iunie 1983 a adus în istoria scafandreriei românești un nou record național, prin realizarea scufundării în saturație „Pontus III”, la 450 de metri adâncime. Însă, cel mai mare record național a fost atins tot în Laboratorul Hiperbar, inima Centrului de Scafandri, în perioada 25 septembrie – 9 octombrie 1984, atunci când a fost îndeplinit pragul de 500 de metri.

În anul 1993, Centrul 39 Scafandri a fost autorizat ca organ unic de brevetare, pregătire și perfecționare a scafandrilor profesioniști din țară, iar un an mai târziu, după ce și-a restructurat și diversificat activitățile (lucrări subacvatice, atestări pentru personal medical de specialitate, cercetare științifică în domeniul tehnicii de lucru sub apă), instituția a devenit Brigada de Submarine și Scafandri. În urma reorganizării, în subordinea unității militare se aflau o unitate de scafandri de mare adâncime (înzestrată cu navale „Emil Racoviță” și „Grigore Antipa”, dotate cu echipamente de scufundare și lucru până la adâncimi de 120 de metri, respectiv 250 de metri), o unitate de scafandri de luptă și submarinul „Delfinul”, iar în Comandamentul brigăzii a funcționat o Școală de scafandri și Laboratorul Hiperbar. În anul 1998, s-a revenit la titulatura de „Centrul 39 Scafandri”, modificare ce este păstrată și în prezent.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*