FOTO Chioșcurile RODIPET, un pericol public. Primăria Constanța are mâinile legate

Chioșc RODIPET. FOTO Cătălin Schipor

Rețeaua de distribuție de presă scrisă, RODIPET era în urmă cu câțiva ani de zile, principalul pion de pe piața românească. Acum, în timp ce se zbate într-o lichidare judiciară, a ajuns la propriu, un coș de gunoi și un focar de infecție.

După 1990, când presa scrisă a explodat, societatea Rodipet nu mai făcea față distribuirii prin intermediul oficiilor poștale. Urmează o investiție din profitul obținut din vânzarea ziarelor, și se înființează 1.500 de chioşcuri, se cumpără 48 de sedii în toată ţara şi se înfiinţează un parc auto ce depăşea 200 de maşini de distribuţie. Pe cât de rapidă a fost ascensiunea, la fel de bruscă a fost şi căderea, după ce au apărut firmele private de distribuţie. În anul 2003, datoriile societăţii ajung la 11 milioane de euro, iar Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului decide privatizarea, cumpărător fiind un asociat, Hassan Awdi, un libanez cu cetăţenie americană.

Se decide intrarea în insolvenţă în anul 2009, fiind rebotezată în Network Press Concept SA cu datorii uriaşe către aproape 500 de creditori. Tot atunci, DIICOT intră pe fir şi pune sechestru pe toate bunurile societăţii, inclusiv chioşcurile de ziare, amplasate pe domeniul public. În această situaţie, structurile metalice au ajuns case pentru persoanele fără adăpost şi coşuri imense de gunoi – un imens pericol public. Reprezentații Primăriei Constanţa, prin Poliţia Locală au încercat să ia măsuri în acest sens, dar s-au lovit de sechestrul procurorilor.

„În luna aprilie a fost făcută ultima solicitare către lichidatorul judiciar care se ocupă de societatea Network Press Concept SA, cu privire la luarea măsurii de igienizare a acestor chioşcuri, dar pentru că se află sub sechestru judiciar, nu pot face nimic“, a declarat Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Drept urmare, până când procurorii sau instanţa nu va lua o decizie cu privire la aceste focare de infecţie, oamenii  nu pot decât să încerce să evite zonele în care se află chioşcurile fostului RODIPET, dar este destul de greu, ţinând cont că acestea se află în zone intens circulate, în special în staţiile de autobuz.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*