FOTO Chinezii l-au “clonat” pe Arsenie Boca. Iconițe cu imaginea părintelui se vând online cu 2 Euro

Icoana cu Arsenie Boca, vândută pe un site chinezesc.
Icoana cu Arsenie Boca, vândută pe un site chinezesc.

Ideea banilor făcuți pe seama celor care cred în viitorul Sfânt Arsenie Boca a ajuns până în China. Asiaticii și-au făcut o fabrică unde sunt lucrate de mână mici tablouri aurite sau argintii cu imaginea părintelui.

Un magazin online din China a scos la vânzare ceea ce ei numesc “cadouri religioase decorate cu cu chipul Părintelui Arsenie Boca”. Iconițele vin costa aproximativ 2 euro și sunt expediate gratuit în România celor care cumpără cel puțin șase bucăți.

Chinezii care îl decorează pe Arsenie Boca

Compania FengMing a apărut în anul 2003 și s-a specializat pe crearea de icoane. Cei 50 de angajați au învățat să picteze icoane bizantine, rusești, ortodoxe sau grecești. Materialele folosite sunt argintul, aurul, bronzul și aluminiul. Chinezii se laudă că totul e făcut de mână și că multe dintre produse sunt fie sculptate sau pictate, fie decolorate sau învechite prin tehnici speciale.

Afacerea a crescut atunci când au început să apară clienți din Statele Unite, Australia, Rusia, Ucraina, Israel și, mai nou, din România. Totul se întâmplă în provincia Zhejiang situată în estul Chinei.

Icoanele cu Arsenie Boca lucrate de muncitorii din China vin în două modele: auriu și argintiu. Rama din aluminiu colorat este fixată pe o bucată de plastic care are un suport. Iconița nu are dect 10 centimetri înălțime și poate fi agățată pe perete sau așezată pe masă.

Afacere cu obiecte religioase

Chinezii care l-au “clonat” pe Arsenie Boca spun că au tot felul de obiecte religioase la vânzare: lănțișoare, brelocuri, cruci, candele, brățări sau pandantive. Toate vin ambalate în folie de plastic și apoi în cutii transparente până în România. Site-ul care le vinde are până și povestea Părintelui Arsenie Boca pentru cei interesați de istoria lui zbuciumată.

Informația este copiată de pe Wikipedia și este furnizată în limba engleză: Arsenie Boca s-a născut la Vața de Sus,Hunedoara la 29 septembrie 1910 și a murit pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. Ieromonahul și teologul român a călugărit la Mânăstirea Sâmbăta de Sus și apoi la Prislop. Tot acolo a fost hărțuit de Securitate. Mormântul lui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru sute de credincioși în fiecare zi, explică vânzătorul chinez.

“Este o năzdrăvănie să vezi pe un site chinezesc imaginea lui Arsenie Boca”

Părintele constănțean Eugen Tănăsescu este de părere că materialele credinței, iconițele și micile obiecte de cult trebuie cumpărate întotdeauna de la magazine autorizate din punct de vedere religios. Preotul spune că astfel de magazine bisericești oferă garanția faptului că ceea ce este la vânzare este și corect din punct de vedere al credinței.

“Chinezii au înțeles că părintele Arsenie Boca are o notorietate foarte mare în România și atunci au zis că merită să vinde ce vor românii. Ei oricum sunt cu piața în expansiune și vând orice oriunde. Cred că ei au intuit un bun vector de marketing”, explică preotul Eugen Tănăsescu pentru Constanța News.

Părintele spune totuși că produsul comercializat de chinezi nu este o icoană și în niciun caz nu este vorba despre icoana unui sfânt.

“În cazul lui Arsenie Boca este vorba de un tablou. Icoana este reprezentarea canonică a unei persoane canonizate (declarată sfântă de către Biserică), iar acele obiecte sunt tablouri decorative care se adresează unui public confuz. Sigur, eu ca preot, am o poză cu părintele Arsenie Boca în albumul teologic, dar asta nu înseamnă că pozele sunt deja icoane”, spune Eugen Tănăsescu.

Preotul se îndoiește că numele lui Arsenie Boca ar fi ajuns până în China și bănuiește că succesul mediatic al părintelui le-ar fi dat afaceriștilor ideea. Eugen Tănăsescu spune că Biserica Ortodoxă nu vrea să-l exporte pe Arsenie Boca, dar recunoaște că au apărut afaceriști care profită.

“În zona credinței treaba e foarte clară: Episcopia de la Deva a întocmit un dosar de canonizare, se va intra pe un anumit făgaș, se va pronunța și Patriarhia Română. Dar în zona afacerilor apar năzdrăvăniile. Asta e năzdrăvănie: să vezi pe un site chinezesc imaginea lui Arsenie Boca. Se justifică din punct de vedere comercial. Există un segment de chinezării religioase. Capitalismul devine o provocare din ce în ce mai mare pentru din ce în ce mai mulți oameni”, a declarat  preotul Eugen Tănăsescu pentru Constanța News.

Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală
Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*