Focar de pestă porcină africană descoperit într-o gospodărie din județul Constanța

Autoritățile au luat măsuri pentru combaterea pestei porcine. FOTO Amauri Am

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a anunțat luni, 14 noiembrie, existența unui focar activ de pestă porcină africană, la nivelul județului Constanța.  

„În data de 18 octombrie s-a confirmat prin examene de laborator un focar de pesta porcină africană într-o gospodărie. Întregul efectiv, de 15 porcine, a fost eutanasiat și ecarisat conform prevederilor legale. Zona este supravegheată din punct de vedere clinic, iar focarul va fi declarat stins la 30 zile de la data apariției”, a transmis DSVSA Constanța într-un comunicat de presă.

Ținând cont de faptul ca prevenția reprezintă cea mai importantă cale de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane, DSVSA Constanța a înștiințat periodic primăriile de necesitatea informării populației, distribuind și materiale informative către acestea. Totodată medicii veterinari oficiali și medicii de liberă practică se asigură că atât în fermele comerciale sunt aplicate si se respectă măsurile de biosecuritate cât și în gospodăriile populației.

„DSVSA Constanța a desfăşurat la sfârșitul săptămânii trecute acțiuni de control în zonele cu aglomerări de animale, care au privit atât comerțul cu animale vii cât și cu produse de origine animală. În perioada următoare vor începe controale împreună cu instituțiile partenere în traficul rutier și vor fi intensificate verificările în zonele menționate anterior dar și în piețe”, se mai arată în documentul citat.

DSVSA Constanța organizează ca în fiecare an puncte la circumscripțiile medicale sanitar veterinare, unde proprietarii de suine sacrificate pentru consum familial în perioada Sărbătorilor de Iarna în gospodărie, pot efectua examenul trichineloscopic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*