Flota navală a Poliției de Frontieră Române a fost suplimentată cu cinci șalupe maritime de mare viteză

Flota navală a Poliției de Frontieră Române a fost suplimentată cu cinci șalupe maritime de mare viteză

Un ceremonial de intrare în flota navală a Poliției de Frontieră Române a cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză, precum și cel de înmânare al pavilionului navei, a avut loc miercuri, 9 februarie, în Portul Constanța.

Potrivit Gărzii de Coastă, proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a cinci șalupe maritime de intervenție, de mare viteză, model 1850 BV-CPB –Coastal Patrol Boat. Contractul a fost încheiat cu firma finlandeză OY KEWATEC ALUBOAT AB și a vizat achiziția a cinci mijloace de mobilitate navală, în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă-Frontiere Vize, șalupele de intervenție intrând în dotarea Poliției de Frontieră Române la sfârșitul anului 2021.

Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliției de Frontieră Române, în cadrul căruia sunt achiziționate cinci șalupe maritime de intervenție (model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat) și două nave maritime de patrulare (CPV-Coastal Patrol Vessel, contractul fiind semnat cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands în luna martie a anului 2021).

Poliția de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spațiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă). Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operațiuni de căutare și salvare, precum și în alte activități specifice controlului și supravegherii frontierei maritime.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de șalupe de intervenție este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

Această achiziție va conduce la îmbunătățirea cooperării operaționale în cadrul acțiunilor comune Frontex la care participă Poliția de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate.

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale șalupelor maritime de patrulare și intervenție model 1850 BV-CPB:

  • capacitate de a executa misiune continuă 24 de ore;
  • echipaj: 5 persoane (4 membri plus o persoană cu sarcini operaționale Frontex);
  • viteză maximă: 40 noduri (peste 100 km/oră)
  • lungime totală: 18,42 m;
  • lățime totală: 4,4 m;
  • pescaj maxim: 0,95 m;
  • autonomie de 500 mile marine.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*