Filmele finaliste la „Premiul Publicului LUX 2023!” rulează la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Centrul Cultural Multifuncțional de tineret "Jean Constantin" din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Centrul Cultural Multifuncțional de tineret "Jean Constantin" din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Constănțenii sunt invitați, în perioada 17-19 mai, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, să descopere cele cinci filme finaliste ale Premiului Publicului LUX 2023.

Premiului Publicului LUX este o sărbătoare a cinematografiei europene și își propune să atragă atenția asupra unor probleme sociale, politice și culturale din Europa. Acesta este decernat în fiecare an de Parlamentul European și de European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas.

De remarcat faptul că după vizionare, publicul poate evalua filmele LUX pe site-ul www.luxaward.eu, până pe 12 iunie 2023, alături de spectatori din toate țările Uniunii Europene, dar și de deputați din Parlamentul European. Filmul cu cel mai mare punctaj va fi câștigătorul Premiului Publicului LUX. De altfel, la ceremonia de premiere, care va avea loc pe 14 iunie la Strasbourg, vor participa și 10 spectatori aleși din rândul celor care au evaluat filmele online.

Premiul Publicului LUX are la bază fostul Premiu LUXFILM, creat de Parlamentul European în 2007, și People’s Choice Award decernat de European Film Academy, introdus în 1997. Filmele nominalizate atrag atenția asupra unor probleme sociale și politice de actualitate, implică publicul în dezbateri despre Europa într-un mod care să îl atragă cu adevărat și reflectă frumusețea și diversitatea cinematografiei europene. Premiul continuă să construiască punți culturale în întreaga Europă, aducând în prim-plan filme care ating teme aflate în centrul dezbaterii publice europene.

Premiul urmărește să apropie oamenii de politică și invită publicul european să joace un rol activ și să evalueze unul sau mai multe din filmele nominalizate. Scopul său este de a implica publicul în dezbateri despre Europa prin filme europene puternice.

Proiecțiile vor avea loc după următorul program:

MIERCURI, 17 mai

  • 18.00 – Proiecție „Alcarràs”, regia Carla Simón, Spania, Italia (120 min)

JOI, 18 mai

  • 17.00 – Proiecție „Will-o’-the-Wisp” (Fogo-Fátuo), João Pedro Rodrigues, Portugalia, Franța (67 min)
  • 20.00 – Proiecție „Triunghiul tristeții”, regia Ruben Östlund, Suedia, Germania, Franța, Regatul Unit (142 min)

VINERI, 19 mai

  • 18.00 – Proiecție „Close” (Aproape), regia Lucas Dhont, Belgia, Franța, Țările de Jos (104 min)
  • 20.00 – Proiecție „Burning Days” (Kurak Günler), regia Emin Alper, Turcia, Franța, Germania, Țările de Jos, Grecia, Croația (130 min)

Intrarea la proiecțiile care se vor desfășura la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” este liberă, iar accesul în sală se va face în limita locurilor disponibile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*