FOTO VIDEO Comuna constănțeană Castelu a sărbătorit “Întâlnirea fiilor satului” alături de invitați din mai multe țări. Administrația locală este un exemplu de înțelegere dincolo de politică

Ziua comunei Castelu. FOTO CTnews.ro
Ziua comunei Castelu. FOTO CTnews.ro

Trei delegații străine și-au dat întâlnire zilele acestea în Comuna Castelu, ca să onoreze festivalul local denumit “Întâlnirea Fiilor Satului”. Au venit invitați din Turcia, din Bulgaria și din Republica Moldova, onorați să participe la sărbătoarea localnicilor. A 11-a ediție a Zilei comunei Castelu s-a desfășurat la scară mare, pe terenul din fața Sălii Sporturilor.

“Avem 100 de artiști anul acesta pe scenă, vorbesc de faptul că sunt cântăreți, soliști, dansatori – adică toți adunați la un loc, cred că sunt 100” spune Laura-Antoneta Prodan,​ viceprimarița din Castelu.

Pe scenă au urcat mai multe ansambluri folclorice și soliști de muzică populară.

Sătenii au venit cu mic cu mare la sărbătoare, mai ales că muzica a răsunat în tot satul, iar fumul grătarelor a umplut aerul. Au băut, au mâncat, au cântat și au dansat până la miezul nopții, acompaniați de cântăreții de pe scenă. Ionica Stan, Aurel Moldoveanu, Lenuța Burghilă, Marius Brutaru, Tynna Singer și Dora Ungureanu au întreținut atmosfera la Castelu. În apropiere a fost amenajat și ringul de lupte tradiționale tătărești, Kureș, unde sportivii înscriși au concurat la 3 categorii de greutate. Fiecare câștigător a primit, firește, câte un batal drept premiu pentru abilitățile sale de luptător.

Festivități pentru unitate regională

“E o atmosferă foarte frumoasă și ne simțim foarte bine, pentru că suntem împreună cu frații noștri. Mulțumesc tuturor pentru felul cum am fost primiți și sper ca înfrățirea cu comuna noastră să dureze mulți ani înainte” a spus pentru Constanța NEWS Bülent Karasu, primarul comunei Subaşî din Turcia.

Localitatea Subaşî din Turcia este înfrățită cu Castelu de mulți ani, iar reprezentanții turci vin deja a treia oară la petrecerea dobrogeană. Au adus cu ei un ansamblu de dansuri tradiționale și se gândesc să aducă anul viitor și competitori pentru luptele tradiționale tătărești, kureș.

“Eu vin prima oară aici la Castelu, și am adus 15 cântăreți și dansatori care vor urca pe scenă. I-am cunoscut pe oamenii din Castelu când am fost la sărbătoarea localității Subaşî din Turcia; atunci ne-au invitat în Dobrogea și acum am dat curs invitației” explică Alkin Osman Nebi, primarul comunei bulgărești Kubrat.

Bulgarii s-au simțit ca la ei acasă, iar gazdele au făcut tot ce s-au priceput mai bine ca oaspeții să participe la sărbătoarea locului. La fel și în cazul invitaților din Republica Moldova: primarul comunei Băcioi, de lângă Chișinău, știa ce îl așteaptă și a venit cu chef și voie bună împreună cu 19 moldoveni zdraveni, îmbrăcați în costume populare, care au cântat și au dansat de i-au lăsat pe toți cu gura căscată.

“Suntem aici a doua oară; am mai fost la Castelu și anul trecut. Mi-aș dori foarte mult ca hotarele dintre Republica Moldova și România să dispară și să fim o țară mai mare, să avem o putere mai mare, un potențial mai mare și desigur la nivel european să fim mai însemnați” spune Vitalie Șelari – primarul comunei Băcioi din Republica Moldova.

Au fost ore bune de petrecere în care toată lumea s-a simțit bine, iar gazdele le-au arătat invitaților cum știu să se distreze la sărbătoarea “Întâlnirea Fiilor Satului”. Primarul Nicolae Anghel a explicat consătenilor motivul pentru care a avut oaspeți de seamă din mai multe țări:

“Suntem la a 11-a ediție a Festivalului Fiilor Satului. Dacă până acum aveam un singur invitat, cel de la Subașî, astăzi avem pe domnul primar de la Băcioi, din Republica Moldova, din Turcia și Bulgaria. Sigur, o să spuneți: domnul primar, noi avem probleme, dumneavoastră faceți distracție. Nu! Trebuie unitate pentru că ea ne duce mai departe. Noi și Republica Moldova vreau să fim un singur popor”, a declarat Nicolae Anghel. 

Antoneta Prodan: Finanțări de peste 2 milioane de euro, atrase de comună

Comuna Castelu nu este o localitate mare (are doar 4800 de locuitori), însă administrația locală croiește planuri de viitor cu o altă viziune. Echipa de la Primărie a reușit să împace toate orgoliile politice care în alte zone și localități frânează investițiile de orice fel, iar rezultatele s-au văzut imediat: au început să apară finanțările din bani europeni.

“Pentru modernizarea grădiniței avem 500.000 de euro,  pentru Căminul Cultural 600.000 de euro, ca să asfaltăm drumurile am atras 1.000.000 de euro, iar pe Programul de Dezvoltare Locală avem sume astronomice! Vorbim de o școală nouă și o zonă lotizată foarte mare unde turnăm asfalt și construim iluminat public – doar aici cheltuim cam 60 de miliarde de lei (vechi – n.n.)” spune cu mândrie Laura-Antoneta Prodan, ​viceprimărița din Castelu.

Sume mari înseamnă și muncă multă. Echipa de la Castelu lucrează în sensul asta de câțiva ani buni, din 2012, iar localitatea a avut noroc si de continuitatea edililor: primarul Nicolae Anghel nu e la primul mandat, iar Laura-Antoneta Prodan a fost viceprimar și în mandatul trecut. Acum au în derulare trei mari proiecte pe fonduri europene din capitolele “infrastructură drumuri” și “infrastructură școlară”; în prezent Castelu își modernizează grădinița și Căminul Cultural, iar din fondurile guvernamentale construiește o școală nouă la Nisipari. Apoi, tot terenul liber din zona Sălii Sporturilor a fost lotizat, iar Primăria toarnă și afalt pentru viitorii locuitori și construiește și rețeaua de iluminat stradal.

Toatea acestea se întâmplă în prezent, însă Primăria gândește cu bătaie lungă și  pentru viitor: echipa edilitară deja pregătește documentația ca să aducă și gaze în comună. Am întrebat-o pe Laura Antoneta Prodan care e secretul unei administrații de genul acesta, într-o comună obișnuită din Dobrogea.

“Suntem o comună în care echipa primar-viceprimar funcționează foarte bine, avem un Consiliu Local care la început a fost foarte zgomotos, dar acum s-au liniștit apele și colaborăm și comunicăm foarte bine între noi – chiar toate cele patru partide care suntem în cadrul Consiliului Local. Apoi, mulțumită relației foarte bune pe care o avem cu Consiliul Județean Constanța, vicepreședintele Claudiu Palaz ne-a ajutat și ne sprijină în dreularea proiectelor” spune viceprimarița Laura Antoneta Prodan.

Nici copiii satului nu au fost uitați: duminică, 23 sepembrie, cei mai mici locuitori din Castelu au fost chemați la “Crosul Educației”, competiție derulată de două ONG-uri care le-au dăruit pachete cu premii tuturor celor 354 de copii înscriși la linia de start. Sponsorul principal a adăugat în fiecare pachet câte un echipament sportiv și un set de rechizite școlare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*