Festivalul Filmului francez, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru tineret „Jean Constantin” din Constanța

Festivalul Filmului Francez în România sărbătorește anul acesta cea de-a 26-a ediție și va fi găzduit și de Constanța, între 2 și 5 iunie.

Nos yeux grand ouverts/ „Ochii noștri larg deschiși”, tema aleasă pentru ediția din acest an, ne invită să ne întoarcem la esența artei cinematografice: privitul. Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor și a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, și să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Astfel, Competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1.000 de euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului câștigător, precum și suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone.

Pentru al doilea an consecutiv, Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper vor desemna câștigătorul acestei secțiuni. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche/ Rezidența de buzunar a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal oferit regizorului câștigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

Panorama filmelor anului, secțiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t’emmène/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră națională și L’événement/ Evenimentul de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film.

În contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediția din acest an aduce o componentă cinematografică europeană importantă. Secțiunea Regard vers l’Europe/ Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa și rolul determinant al Franței în acest context, propunând câte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960. Printre filmele selecționate se numără La Grande Bouffe/ Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene, și Possession/ Posesia de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill. În cadrul acestei secțiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, care va veni la București pentru a prezenta filmul Elle al lui Paul Verhoeven, câștigator al premiului César pentru cel mai bun film, în 2017.

Rămânând în sfera cooperării la nivel european, festivalul se adresează profesioniștilor români și propune un curs de formare organizat în parteneriat cu centrul de consultanță pentru accesare de fonduri europene Libera Accademia Belle Arti din Brescia, Italia. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește sistemele de finanțare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producției de film prin subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

Mai multe detalii privind spațiile de desfășurare, datele și programul festivalului în fiecare oraș vor fi anunțate în curând pe site-ul www.centruljeanconstantin.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CMEPTJC.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*