FOTO VIDEO Festival culinar la Cumpăna – localitatea constănțeană unde tradițiile sunt la loc de cinste

Festival culinar la Cumpăna. FOTO CTnews.ro
Festival culinar la Cumpăna. FOTO CTnews.ro

“Va invităm într-o călătorie gastronomică într-una dintre cele mai pitorești comune ale Dobrogei !”- așa și-a întâmpinat oaspeții, primărița Mariana Gâju din Cumpăna, la festivalul  “Conviețuire Interetnică pe plaiuri dobrogene”.

Turci, tătari, aromâni, ruși-lipoveni și români din Tulcea, Constanța, Cumpăna, Independența, Cobadin, Topraisar, Hârșova, Cogealac, Ghindăresti, Beidaud, Tuzla, Lumina și Mereni s-au înscris într-un tur al deliciilor în cadrul căruia s-au putut gusta cele mai apetisante mâncăruri ale locului. Fiecare gospodină înscrisă în turul gastronomic al etniilor are o specialitate a ei. Marilena Muzechiaru, din Cogealac a pus pe masa de concurs o tavă enormă de cuptor, în care trona delicatesa denumită “miel în cocă”.

“Se face foarte simplu. Fierbem carnea, o punem într-o tavă de cuptor, o condimentam după gust și apoi punem deasupra coca precum o păturică. Încă o oră la cuptor și gata ! Mare lucru nu e…” spune Marilena Muzechiaru, din Cogealac.

Evident că la festivalul culinar de la Cumpăna au ieșit în evidenţă preparatele locale. Pofticioşii au putut gusta sărmăluțe în foi de viță, musaca, piperchi targăsiți, imam bayîldi (vinete umplute), tătar-așî și pilaf cu miel. Vedete au fost însă șuberecul, plăcinta de praz și baclavalele.

“Baclavaua și sarailiile sunt cele mai dulci deserturi din meniul turcesc și tătăresc. Amanadouă se prepară la fel de greu, însă la mâncat sunt foarte ușor de digerat. Mai avem aici “minuni” – tulumba tatlîsî în denumire originală. Se fac din cocă cu ou, cu făină cu sare și se prăjesc în ulei după care se-nsiropează. Se pudrează cu nucă la final” spune Bari Turchian, președinta Organizației de Femei a UDTMR România.

În acelaşi timp însă, rușii-lipoveni din Ghindărești au uimit cu preparatele lor din pește, și n-au fost deloc puține. Toți vizitatorii curioși au gustat sau au făcut măcar o poză. Am întrebat-o pe primărița Mariana Gâju care preparat i-a făcut cu ochiul din tot ce s-a jurizat în concurs.

“Aaaaoleu… Sincer ?! Iubesc preparatele turcești, tătărești, musulmane ! Faptul că am crescut împreună aici cu turcii, vreau să va spun că șuberecul – aș mânca până, cum spune romanul,  până-mi plesnește burta ! Apoi există acea ciorbă specifică tradiției musulmane la nuntă care este extraordinar de bună ! Parcă-i ciorbița noastră rădăuțeană, foarte bună !… Apoi mielu-n cocă, piperchi targăsiți de la aromâni, baclavaua și sarailia turcească, plăcinta de praz foarte bună… ” a mărturisit primărița din Cumpăna.

Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de orez sau de legume.

“Româncele se iau la-ntrecere cu musulmancele și acolo unde participa Cumpăna la activități în aer liber așa cum a fost la Muzeul ASTRA din Sibiu, sau în Piața Sfatului de la Brașov, ori în Piața Mare din Cluj – au câștigat concursurile plăcinta dobrogeană și baclavaua turcească. Mai mult decât atât, mirosul de la șuberecul turcesc care se pregătea acolo, în fața clientului, de asemenea a fost atracția concursului. Nouă nu ne este rușine să ne prezentăm oriunde cu “etniile Dobrogei” – așa este intitulat meniul cu care comuna Cumpăna participă an de an la concursurile de nivel național și internațional. Eu le doresc succes tuturor gospodinelor indiferent de unde vin !” a declarat pentru Constanța NEWS Mariana Gâju.

După concursul gastronomic a urmat serbarea câmpenească cu Boboceii Cumpenei, Kardelen, Eplis, Aromân Dor, Reabina, Genc Renkler, Muguraşii Dobrogei,  Multicultural, Cansu, Canlar și Multietnic Techir. Iar dupa-amiază s-a organizat concursul de lupte tradiționale tătăreşt i- KURES.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*