Festival al Cetăților Antice Dobrogene, la 145 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea

Cetatea Capidava. FOTO Facebook
Cetatea Capidava. FOTO Facebook

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se pregătește să lanseze „Festivalul cetăților antice dobrogene“, un eveniment cultural de cinci săptămâni ce marchează împlinirea a 145 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea. Evenimentul va oferi oportunitatea constănțenilor și turiștilor de pe litoralul românesc de a explora într-un mod unic și original elemente definitorii ale istoriei regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră.

Cu o reputație de teritoriu cosmopolit și unic în România, Dobrogea se remarcă prin diversitatea culturală și etnică, dezvoltarea economică și socială, precum și prin arealele geografice variate. Aceste caracteristici vor fi subiectul central al celor cinci activități planificate în cadrul „Festivalului cetăților antice dobrogene“, ce vor avea loc în perioada 29 iulie – 27 august.

Cetățile antice Capidava, Histria, Tropaeum Traiani, Ulmetum și Sacidava vor fi gazdele evenimentului, deschizându-și porțile pentru vizitatori și oferind oportunitatea de a explora bogata istorie a regiunii. Manifestările din cadrul festivalului includ spectacole de dansuri tradiționale, teatru antic, proiecții de filme artistice tematice, ateliere de ceramică, degustări de produse culinare locale și vinuri de origine dobrogeană, târguri de promovare a producătorilor locali, concursuri de cultură generală și de fotografie, precum și activități de căutare de comori.

Evenimentul va culmina cu un weekend special dedicat cetății Tropaeum Traiani, în comuna Adamclisi, în perioada 11 – 13 august. Participanții vor avea ocazia să experimenteze o cazarmă antică romană și un spectacol laser impresionant, ce va lumina Monumentul Triumfal de la Adamclisi printr-o serie de proiecții grandioase. De asemenea, un spectacol pirotehnic oferit de dansatori profesioniști va încânta publicul, iar sâmbătă, 12 august, o trupă muzicală consacrată din România va susține un concert live.

Obiectivul principal al acestui proiect cultural este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică din județul Constanța. În plus, organizatorii își propun să atragă atenția asupra stării în care se află obiectivele istorico-arheologice, unele dintre ele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, cu scopul de a le transforma în factori activi ai dezvoltării comunităților locale și ai turismului cultural sustenabil la nivel general.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*