Elevii constănțeni se opun posibilei greve a profesorilor: “Abordare injustă și lipsită de profesionalism”

Examen, educatie, elevi

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța dezaprobă demersul inițiat de către Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului, acest lucru urmând a avea repercusiuni asupra bunei desfășurări a examenului și, implicit, periclitând calendarul prestabilit pentru admiterea în învățământul superior.

Această posibilă grevă are ca obiect nemulțumirea sindicaliștilor cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Deși sprijină salarizarea corespunzătoare a personalului didactic, având în vedere necesitatea formării lor continue, și asumarea educației drept o prioritate națională și din punct de vedere financiar, dată fiind necesitatea creșterii calității actului educațional în special în învățământul preuniversitar, Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța consideră că o întreagă generație de absolvenți nu poate fi sacrificată în detrimentul acestei metode de presiune.

Elevii nu trebuie să răspundă pentru carențele cu care se confruntă la nivelul dialogului partenerii educaționali și reprezentanții administrației publice centrale.

“Consiliul Național al Elevilor vede în demersul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ o abordare injustă și lipsită de profesionalism. Cu ce este vinovată această generație de elevi pentru lipsa unei finanțări salariale corecte și pentru nerespectarea promisiunilor guvernamentale? De absolut fiecare dată elevii au susținut majorăriile salariale și au considerat acest aspect o prioritate pentru sistemul educațional, însă nu vom tolera folosirea elevilor pentru a sensibiliza societatea. Comunicarea și dialogul sunt soluția, nicidecum periclitarea Examenelor Naționale”, a declarat Vlad ȘTEFAN, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

De asemenea, este fundamental ca Bacalaureatul să se desfășoare în contextul prestabilit, astfel încât admiterea în învățământul superior să se realizeze în condițiile firești, astfel încât niciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza mișcărilor de protest ale federațiilor sindicale .

Pe această cale, se face apel la înțelegerea liderilor de sindicat și li se readuce în atenție faptul că un dialog transparent, sprijinit pe aspecte concrete, poate fi soluția optimă de adoptat în vederea ameliorării inconvenientelor, fără ca efectele negative să se răsfrângă asupra principalilor beneficiari ai sistemului de învățământ și, în acest caz, asupra viitorului lor academic și profesional.

“Este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Am susținut și susținem nevoia acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ, dar elevii din România nu au nicio vină că reprezentanții Guvernului refuză să acorde creșterile salariale promise.

Boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecințe grave asupra absolvenților clasei a 12-a, care vor fi puși în imposibilitatea de a susține admiterea pentru accederea în învățământul superior. Nu este în interesul nimănui ca peste 100.000 de candidați la examenul de Bacalaureat să fie sacrificați, ca mijloc de presiune”, susține Constantin-Alexandru MANDA, Președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*