Elevii constănțeni demască promisiunile încălcate ale primarului Făgădău. Bursele nu au fost majorate, așa cum li se promitea în campania electorală

Decebal Făgădău. FOTO Adrian Boioglu
Decebal Făgădău. FOTO Adrian Boioglu

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă acțiunile recente ale primarului municipiului Constanței, Decebal Făgădău, și anume elaborarea proiectului privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru semestrul al II-lea fără consultarea beneficiarilor și cu încălcarea cadrului legal privind transparență decizională. În cadrul dezbaterii publice pentru bugetul pe anul 2018, acesta a declarat că orice decizie cu privire la burse va fi luată în urma consultării cu elevii, promisiune încălcată. De asemenea, proiectul nu a fost pus în dezbatere, așa cum cer exigențele Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, AEC intrând în posesia acestuia de la consilierii locali.

“Considerăm atitudinea primarului Decebal Făgădău drept sfidătoare la adresa elevilor din municipiul Constanța, în proiectul de hotărâre cuantumurile burselor rămânând neschimbate: 50 lei – bursa de merit, 300 lei – bursa de performanță, 200 lei – bursa de studiu și 200 lei – bursa de ajutor social. În acest sens, solicităm primarului Constanței și consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și până la ședința de vineri a Consiliului Local să amendeze proiectul în sensul majorării sumelor, conform solicitărilor AEC.

Reamintim faptul că, în calitate de reprezentanți ai elevilor constănțeni, am solicitat încă din timpul discuțiilor pe marginea bugetului pe anul 2018 majorarea fondului destinat burselor. În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată a crescut de la 4 la 8 milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse școlare în municipiul Constanța. Pentru anul în curs solicităm un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanță – 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit – 95 lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu – 285 lei/lună (15% din salariul minim pe economie) și bursa socială – 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie). Amintim faptul că bursele școlare, așa cum sunt ele definite în criteriile generale de acordare aprobate de Ministerul Educației, au următoarele scopuri – creșterea și sprijinirea performanței școlare (în cazul celei de performanță și merit), precum și facilitarea accesului la educație a elevilor proveniți din medii sociale de risc sau cu o situație materială precară (în cazul celei de studiu și ajutor social)”, transmit reprezentanții AEC. 

De asemenea, AEC subliniază public faptul că acordarea burselor fără adaptarea cuantumurilor la condițiile socio-economice și nevoile reale ale elevilor este fără rezultat. Spre exemplu, în municipiul Cluj-Napoca bursa de merit este de 90 lei/lună, în Arad 75 lei/lună, iar în Timișoara 70 de lei. Iar ca rezultat a acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naționale.

“Reamintim faptul că primarul Decebal Făgădău și-a încălcat promisiunea făcută constănțenilor în timpul campaniei electorale, conform căreia acesta urma sa majoreze cuantumurile burselor semestrial, iar AEC nu se va arăta pasivă acestui tip de acțiuni. Dorim să asigurăm toți elevii din municipiul Constanța că nu vom renunța, iar demersurile pentru majorarea burselor vor continua până când acestea vor coincide cu nevoile reale elevilor, în vederea îndeplinirii adevăratului lor scop, și anume de a sprijini activitatea școlară a elevilor”, a mai spus conducerea Asociației Elevilor din Constanța. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*