FOTO VIDEO Investiție de jumătate de milion lei în Cernavodă. Primăria a electrificat zona Dealul Vifor

Dealul Vifor din Cernavodă, electrificat. FOTO CTnews.ro
Dealul Vifor din Cernavodă, electrificat. FOTO CTnews.ro

Electricitatea în România are o istorie de 134 de ani. În 1882, anul în care Thomas Edison punea în funcțiune la New York prima centrală electrică din lume, acelaşi lucru se întâmpla şi la Bucureşti. Cel mai nou episod din această aventură continuă s-a petrecut la Cernavodă.

Sună pompos, nu? Poate, dar nu e așa. Oamenii depind în ziua de azi de curent elecric (aproape) ca de aer, iar când o nouă bucată de pământ este “cucerită” de proprietarii care dezvoltă un cartier rezidențial, povestea electricității nu mai ține de modul de trăi.

Curentul electric e un fundament al traiului în ziua de azi. Cernavodă se dezvoltă pe orizontală cu viteză foarte mare iar cel mai recent loc oferit de autorități localnicilor care vor să-și construiască case, este Dealul Vifor. Acestea este cel mai recent loc electrificat din Romania.

“Dealul Vifor este situat în partea dreapta a autostrăzii A 2 spre comuna Rasova – Cochirleni. Pe acest deal sunt construcții noi ca urmare a lotizarii terenurilor și se dezvoltă un cartier interesant de locuințe. Tot în acea zonă se află și hidroforul orașului, locul unde se-nmagazineaza apă pentru funcționarea sistemului de apă și canalizare din Cernavodă și de asemenea în acea zonă, a fost construită cu fonduri europene în anii precedenți (de către un investitor privat) o cramă modernă. Toată acea zonă este o zonă de dezvoltare urbanistică și având în vedere faptul că are potențial de dezvoltare, primarul Liviu Negoiță a propus extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică și de asemenea îmbunătățirea sistemului de iluminat public. Accesul în acea zonă era ca-ntr-o insulă aflată-n întuneric, în beznă. Ori mai nou, drumul a fost amenajat prin pietruire și s-a montat o rețea modernă cu ajutorul unui agent economic performant din Cernavodă, care a făcut o lucrare pe care eu o apreciez că fiind de foarte bună calitate”, a declarat Marian Iordache, consilier al primarului din Cernavodă. 

Cand oamenii-și construiesc locuințe noi, nu le face nimeni branșament la rețeaua de curent electric. Neavând o locuința, neavând o adresa (încă) și neavând încă un proprietar ferm, nimeni nu-ți face contract individual pentru curent electric. Așa că “dezvoltatorul” imobiliar, adică constructorul, face un contract pe numele lui, trage curent electric de la un stâlp, pune un contoar și 2 siguranțe într-un par de lemn înfipt în pământ, și-ncepe lucrul. În limbajul contructorilor de orice fel, genul asta de alimentare cu energie electrică se numește “organizare-de-șantier”.

Și e o chestie provizorie, menită să funcționeze lămpile zidarilor, micro-betonierele electrice, flexurile, bormasinile, polizoarele și ce mai au ei acolo. După ce casele sunt gata, “oragnizarea-de-șantier” trebuie să dispară. Cu alte cuvinte, cineva trebuie să facă în acel proaspăt cartier de locuințe, o-ntreagă rețea de infrastructură electrică, ca la carte. Altfel spus, “cineva” trebuie să-ți aducă curentul electric, “la poartă”. Cu alte cuvinte, la ușa ta, într-un tablou electric cu contoar. Pe Dealul Vifor din Cernavodă, locuințele proaspăt construite (și nu-s puține) rămăseseră cu curent tot în stilul “organizare-de-santier”.

“La-nceputul mandatului nostru au venit cetățenii din zona asta la domnul primar și-au zis că sunt năpăstuiți, că nu au energie electrică, că nu au iluminat stradal. S-a făcut un proiect și s-a rezolvat cu iluminatul. Acum îi vom racorda și pe cetățeni. Iarna trecută n-a trecut niciun utilaj pe-aici de când suntem noi; noi i-am dezapezit pe cei din zona, de-aici ; cum v-am spus, noi atacăm toate zonele din Cernavodă, nu contează cine pe cine a votat. Noi atacăm toate zonele din oras”, a precizat Viceprimarul orașului, Șerif Cîrjali. 

Iar Cernavodă s-a pus pe construit. S-au plantat stâlpii grei în pământ, s-au tras linii electrice, s-au monat transformatori din loc în loc și s-au montat corpuri de iluminat stradal. Cum ar veni, s-au împușcat doi iepuri dintr-o lovitură : cartierul a primit rețeaua de energie electrică casnică, și-n același tip s-a iluminat stradal și cartierul. Pentru că lămpile de pe stâlpi se alimentează tot de la rețeaua electrică destinată consumatorilor casnici. Pe întreaga zonă au fost amplasate pe stâlpi de beton dar și pe stâlpi metalici, corpuri de iluminat realizate din materiale ușoare, rezistente la intemperii, ultraviolete și la șocuri mecanice, iar lămpile montate sunt cu un consum redus de energie electrică. De asemenea, a fost realizată rețeaua necesară alimentării utilizatorilor casnici.   Consilierul primarului din Cernavodă, Marian Iordache se declara mulțumit de lucrare.

“Oamenii cu care am discutat și care locuiesc în zona acolo, mi-au confirmat că este o calitate bună a lucrării, că beneficiază de un iluminat corespunzător și mai mult decât atât, și rețeaua de alimentare cu energie electrică pentru uz casnic a fost îmbunătățită astfel încât parametrii de tensiune și frecvența să fie respectați și oamenii să-și poată utiliza tot ce-nseamnă electrocasnice, iluminat și alte asemenea aparate, la întreaga lor capacitate”.

Am întrebat câteva date tehnice, inginerești la primărie, și ne-a răspuns șeful serviciului tehnic-investiții, Silviu Bănuță.

“Discutăm despre realizarea unui sistem de iluminat public într-un cartier care nu a beneficiat până astăzi de așa ceva. Astăzi sunt acolo în jur de 50 de locuințe însă există posibilitatea de extindere în zona. S-a construit anul acesta un sistem de iluminat stradal de aproximaiv 40 de stâlpi, confecție metalică, înălțime aproximativ 7 m, corpuri de iluminat eficiente energetic cu un consum de 70 W per bucată; toată investiția (o lungime de aprox 1,1 km) s-a dus la 420 de mii de lei (TVA inclus). Lucrarea este deja recepționată, pusă-n funcțiune urmând ca localnicii să aibă posibilitatea prin contract cu furnizorul de electricitate să beneficieze de racorduri la iluminat. Acest proces l-avem iarăși în proiectare, pentru alte zone de extindere”, spune Bănuță.

Ambele rețele, cea pentru alimentarea iluminatului stradal și cea pentru alimentarea consumatorior casnici, au fost executate în subteran. Pentru realizarea acestor rețele electrice, pe un traseu cu o lungime de cca. 1,23 km de-a lungul drumului de exploatare DE 440, a fost necesară realizarea a două puncte de aprindere, unul la postul de transformare de pe Dealul Vifor 1 și altul pe Dealul Vifor 2.

“Este genul de lucrare grea pentru că rețelele respective nu sunt foarte echilibrate; posturile de transformare nu sunt în apropierea acestor zone noi. În general, posturile de transformare au rămas construite în zonele vechi, și-atunci cu cât prelungești mai mult rețeaua cu-atât ea se dezechilibrează și-apar căderi mari de tensiune. Primăria va investi inclusiv în  transformatoare și va asigura condiții normale și-n locuințele noi” explică Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă. 

Șerif Cîrjali, adaugă: “Asta-i un cartier mai nou, în zona asta cei cu stare își fac case aici; pentru că nici nu sunt utilități – apă caldă, căldură – trebuie să-și pună centrale. Acum au curent electric, va urma canalizare… Încentul cu încetul se transformă într-o zonă rezidențială”.

Întretinerea sistemelor de iluminat se va efectua la 12 luni pentru stâlpii de pe străzi, iar corpurile de iluminat (lămpile) au un grad de protecție la praf și apă de IP66. Standardul IP66 înseamnă “protecție totală împotriva prafului” și “protecție împotriva jeturilor de apă din orice direcție”. Cum ar veni, lucrurile sunt trainice. De ce-a fost nevoie de această investiție ? Încă o dată ne explică inginerul Silviu Bănuță, dacă mai era nevoie.

“Majoritatea localnicilor au mers până acum pe varianta “organizare de șantier”. Ba mai mult, fiind un teren în extravilan până acum vreo 3 ani, mulți proprietari și-au construit ferme sau alte facilități pentru locuințe, și neavând posibilitatea de a se racorda la iluminat au mers pe diverse forme precum “organizare-de-șantier” sau branșamente la curent de la distanțe foarte mari. Astăzi există posibilitatea de care să beneficieze, printr-un contract de un nou racord de electricitate. “Organizarea-de-șantier” este o stare de provizorat care în multe cazuri se cam extinde mai mult decât era necesar.  Proiectul nostru de pe Dealul Vifor a inclus punctele de transformare, stâlpii, corpurile de iluminat, cablurile… e un proiect complet” spune Silviu Bănuță,

Lucrurile nu se opresc odată cu electrificarea Dealului Vifor, pentru că primăria din Cernavodă are planuri mari.

“Noi acum, avem în plan la Primărie să facem electrificarea tuturor zonelor care sunt neelectrificate în oraș. Există, ca-n orice localitate, zone care s-au dezvoltat cu construcții noi și-n unde lipsește atât iluminatul public cât și alimentarea cu energie pentru casnic – se face doar pe organizarea de șantier. Ori, organizarea de șantier este o situație de provizorat – noi trebuie s-ajungem la o situație în care oamenii să beneficieze de energie electrică și de iluminat corespunzător, de siguranță până la urmă,  în traiul de zi cu zi”, a încheiat Marian Iordache. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*