Educație în condiții moderne la Mihai Viteazu. Primăria solicită o finanțare de peste 1,7 milioane de lei pentru dotarea școlilor cu echipamente digitale și mobilier

Școala din Mihai Viteazu. FOTO Paul Alexe

Elevii și preșcolarii din localitatea Mihai Viteazu au nevoie acută de standarde adecvate vremurilor pentru a putea beneficia de o educație modernă. Pe lângă profesori dedicați, școala românească din mediul rural duce lipsă în multe locuri și de condiții actuale în care copiii să învețe. Primăria din Mihai Viteazu își propune să cheltuiască  peste 1.720.000 de lei pentru a dota unitățile școlare din localitate. Suma este menționată în cererea de finanțare pe care Primăria a depus-o pentru a obține banii de la Guvern prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

“Se dorește îmbunătățirea învățământului pentru că acest proiect include, în primul rând, echipamentele digitale de ultima generație de care este atâta nevoie. Noi avem înscriși un număr de aproximativ 700 de copii în unitățile școlare din Mihai Viteazu și îi includem aici și cei de la grădiniță. Ne dorim să le acordăm aceeași șansă pe care o au la educație și ceilalți copii care au condiții civilizate, moderne de școală.” a declarat pentru CTnews viceprimarul din Mihai Viteazu, Adrian Costache.

Potrivit documentelor, investiția ar urma să aducă echipamente digitale în 29 de săli de clasă, mobilier și material didactic în 23. Sunt prevăzute dotarea completă a laboratorului de informatică, crearea și dotarea unuia de științe, dotarea unui cabinet de asistență psihopedagogică și a unui atelier de practică mecanică. Pe raza localității Mihai Viteazu sunt un liceu tehnologic și o grădiniță, iar în satul Sinoe sunt o școală gimnazială și o a doua grădiniță. Dacă proiectul va primi finanțarea, în unitățile de învățământ menționate ar urma să ajungă, printre altele, calculatoare, laptopuri, tablete interactive și imprimante multifuncționale.

“Dotarea cu echipamente, atât pentru laboratorul de informatică, laboratorul de științe, cât și pentru sălile de clasă, înființarea unui nou cabinet, un atelier de practică dotat cu echipamente TIC, vor conduce la introducerea unor tehnologii și creșterea gradului de utilizare a acestora în procesul educațional, permițând cadrelor didactice să dezvolte planuri de lecție creative, provocatoare și inovatoare, reușind să le ofere astfel elevilor experiențe de învățare memorabile, pentru creșterea gradului de atractivitate al procesului educațional în vedere scăderii absenteismului și a riscului de abandon, dar și pentru a pregăti elevul pentru cariere viitoare, care vor solicita competențe digitale”, se arată în argumentarea cererii de finanțare.

Cererea de finanțare depusă de Primăria Mihai Viteazu are și avizul Inspectoratului Școlar Județean Constanța care certifică analiza de nevoi și planul de achiziții înaintat. Urgența investițiilor în educație este dată și de situația în care se află în prezent România. Potrivit raportului Eurostat, țara noastră este fruntașă în Europa la abandonul școlar, iar copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili. Dintr-o generație de copii care a intrat în clasa întâi, aproximativ15% abandonează școala înainte să termine clasa a opta, se arată în cadrul aceluiași raport de anul trecut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*