Drogurile, soluția propusă de Cristina Dumitrache – deputat PSD de Constanța – pentru pacienții cu boli grave

Captură de cannabis
Captură de cannabis. Imagine cu caracter ilustrativ.

Proiectul de act normativ „Victoria” privind regimul juridic al canabisului, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical este numele propunerii legislative depuse, miercuri, în Parlament, de deputatul PSD Cristina Dumitrache şi susţinută de peste 90 de aleşi de la toate partidele. Proiectul de lege s-a intitulat, în faza de lucru, „proiect de act normativ Victoria”, după numele unei femei care a murit de cancer, la începutul acestui an.

Deputatul a multumit în special Alexandrei Cârstea, coordonatoarea ONG-ului care a strans semnaturile necesare, pentru adevărata luptă purtată până acum în procesul de modificare a legislației în materia utilizării canabisului în scop medical.

“Putem spune că astăzi facem un important și necesar pas spre victorie pentru toți pacienții care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave (cum ar fi, de exemplu, cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă, și altele).” a declarat Cristina Dumitrache, la depunerea proiectului.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical reprezintă un demers ce cuprinde norme speciale, în completarea legislației care reglementează regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope (Legea 339/2005) și care prevede, în mod lacunar, utilizarea în scop medical a unor substanțe și preparate stupefiante, unele componente ale canabisului (extrem de benefice pentru bolnavii suferinzi) lipsind din reglementarea în vigoare prezenta.

“În opinia mea și a celor aproape 90 de colegi co-semnatari, în România există o nevoie imperativă pentru o lege specială în această materie, chiar dacă țara noastră figurează („pe hârtie” numai) pe lista țărilor europene care au legalizat canabisul medical. În ciuda acestui aspect, în practică, însă, pacienții din România nu beneficiază de această opțiune medicală în tratamentul lor.

Astfel, pentru a înlătura lacunele legislative existente, a armoniza legislația națională cu cea a statelor membre ale UE și pentru a integra recomandările OMS în domeniul utilizării canabisului medical, precum și recomandările de la nivel unional ale diferitelor instituții (Parlamentul European, Comisia Europeană), se preconizeaza o lege specială care reglementează toate aspectele utilizării canabisului în scop medical (de la cultivare, producție, fabricare, transport, depozitare, import/export, la utilizarea efectivă și achiziționarea de la farmaciile și furnizorii specializați). Pe lângă referirea la canabis, astfel cum acesta este definit în convențiile internaționale, proiectul propus are în vedere reglementarea utilizării atât a componentei CBD din canabis, cât și a componentei THC, reglementând concentrațiile necesare și relevante din punct de vedere medical, a precizat inițiatoarea proiectului. 

Proiectul propune înființarea Agenției Canabisului (care funcționează în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanţii de substanţe şi preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu.

Prezentul proiect de act normativ introduce posibilitatea pentru pacienți de a avea acces la canabisul medical pe bază de prescripție medicală, eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Fumatul nu este permis.

Utilizarea canabisului în scop medical este permisă prin lege în multe țări din lume, incluzând state din SUA, America de Sud, Canada, Cehia, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Croatia, Grecia, Germania, Luxemburg, Polonia, Austria.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*