Două noi nave maritime de patrulare au intrat în dotarea Gărzii de Coastă

Două noi nave maritime de patrulare au intrat în dotarea Gărzii de Coastă. FOTO cu rol ilustrativ

La sediul Grupului de Nave – Garda Coastă din Portul Constanța a avut loc joi, 19 ianuarie, ceremonialul de intrare în flotă a două nave maritime de patrulare (CPV-Coastal Patrol Vessel), din dotarea Poliției de Frontieră Române, precum și cel de înmânare al pavilionului navei.

Proiectul a fost demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a două nave maritime de patrulare – Damen FCS 4008 PATROL cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands. Contractul s-a derulat în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele intrând în dotarea PFR la sfârșitul anului 2022.

Achiziția de nave maritime de patrulare și șalupe de intervenție conferă Poliției de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenție operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

Poliția de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 243,5 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, se va asigura dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spațiu maritim de aproximativ 30.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă).

Caracteristici tehnico-tactice principale – Damen FCS 4008 PATROL:

  • executarea de misiuni operative cu o durată de minim trei zile, nava fiind operațională la un grad de agitație al mării cinci Douglas (valuri cu o înălțime de patru metri);
  • posibilitatea de a transmite în timp real date și informații către centrul de comandă și control;
  • echipaj: 23 persoane;
  • capacitate maximă supraviețuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;
  • viteză maximă: 30 noduri;
  • lungime totală: 42,95 m;
  • lățime totală: 8,65 m;
  • pescaj maxim: 3,05 m;
  • autonomie de minim 600 mile marine;
  • tonaj brut: 300 tone.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*