Două nave, în valoare de aproximativ 26 milioane de euro, vor intra în dotarea Poliției de Frontieră Române

Două nave vor intra în dotarea Poliției de Frontieră Române

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc, miercuri, 10 martie, semnarea contractului comercial în vederea construirii si achiziționării a două nave maritime de patrulare care vor intra în dotarea Poliției de Frontieră Române.

Contractul a fost încheiat între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, pentru achiziția a două mijloace de mobilitate navală. Valoarea contractului este de 129.944.250 de lei fără TVA (26 milioane de euro), proiect fiind derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă (ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), iar navele urmează să intre în dotarea PFR până la data de 30 noiembrie 2022.

Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliției de Frontieră Române, în cadrul căruia urmează să fie achiziționeze, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel) și cinci șalupe de intervenție (CPB – Coastal Patrol Boat).

„Achiziția de nave maritime de patrulare și șalupe de intervenție conferă Poliției de Frontieră Române o creștere a capabilităților de intervenție operativă, acestea fiind destinate supravegherii frontierei maritime externe a Uniunii Europene și respectării jurisdicției statului român în zona de competență, pentru misiuni de patrulare, asigurarea apelor din zona exclusiv economică, siguranță maritimă, operațiuni de căutare și salvare și transportarea supraviețuitorilor. Această achiziție va conduce la îmbunătățirea cooperării operaționale în cadrul acțiunilor comune Frontex la care participă Poliția de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate”, au transmis reprezentanții IGPF.

Reprezentanții operatorului economic au decis ca în construirea celor două nave să fie angrenate și capabilitățile unităților de producție din România – Șantierele Navale DAMEN Galați și Mangalia.

Poliția de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagra. Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate în timp și spațiu asigură permanent acoperirea unui spațiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă).

În contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de nave maritime de patrulare și șalupe de intervenție este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate cu Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritima externa a UE.

Caracteristici tehnico-tactice principale – Damen FCS 4008 PATROL:

  • executarea de misiuni operative de până la 3 zile pe un grad de agitație a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălțime);
  • posibilitatea de a menține legătura de date și informații cu centrul de comandă și control, precum și cu alte nave;
  • echipaj: 28 persoane;
  • capacitate maximă supraviețuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;
  • viteză maximă: 30 noduri;
  • lungime totală: 42,95 m;
  • lățime totală: 8,65 m;
  • pescaj maxim: 3,05 m;
  • autonomie de minim 600 mile marine;
  • tonaj brut: 300 tone.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*