DNA Constanța a deschis un nou dosar penal pe numele lui IPS Teodosie. Alături de el mai sunt cercetați și alți doi prelați

IPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, amendat pentru a doua oară cu 1.000 de lei, tot pentru că nu a respectat măsura carantinei

DNA Constanța a anunțat că IPS Teodosie – Petrescu Teodosie este cercetat într-un nou dosar, fiind acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată. În contra atac, reprezentanții Arhiepiscopiei spun că în luna octombrie 2017 s-a depus o plângere penală la DNA Constanța cu referire la presupuse fapte de natură penală săvârșite de către doi angajați ai instituției, dar acest demers a fost interpretat de către procurori ca fiind ilegal. 

Alături de prea înaltul prelat, în acest nou dosar mai sunt cercetați alte două fețe bisericești: preotul Neculai Poalelungi angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunilor de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual și favorizarea făptuitorului și preotul Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, la data de 3 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei.

În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016.

Concret în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Neculai Poalelungii, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective.

În perioada noiembrie – decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Ciprian Stoichin, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.

Pe de altă parte, reprezentanții Arhiepiscopiei spun că IPS Teodosie este o victimă. Ei consideră că în urma depunerii plângerii celor doi angajați ai instituției, preot Aurelian Ștefan (consilier agricol) și preot Emil-Cosmin Brăescu (inspector), în mod surprinzător, acest demers a fost interpretat de către procurori ca fiind ilegal. Din cauza aceasta s-a adus la cunoștință calitatea de suspecți pentru IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preotul Neculai Poalelungi și preotul Ciprian Stoichin

Arhiepiscopia Tomisului arată că anterior, urmare a acestei plângeri, DNA Constanța a început urmărirea penală „in rem” și apoi a continuat urmărirea penală față de Emil Brăescu, ceea ce atestă că faptele erau reale, urmând ca procurorul să stabilească implicarea celor reclamați în săvârșirea faptelor. Se subliniază că Arhiepiscopia Tomisului nu ar fi reclamat de îndată ce a luat la cunoștință despre asemenea fapte, exista posibilitatea de a fi pusă sub acuzare pentru fapte pe care nu le-a săvârșit, dar le-ar fi tăinuit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. IPS Teodosie trimis de către DNA în judecată în dosarul ce privește inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată | Constanța NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*