Deșeuri auto provenite din Canada și SUA, oprite în portul Constanța de Garda de Mediu

Containere cu deșeuri provenite din Canada și SUA, oprite în portul Constanța. FOTO Garda de Mediu

Autoritățile de frontieră și inspectorii Gărzii de mediu Constanța au verificat miercuri, 22 decembrie, două containere sosite din Canada, respectiv SUA, având ca marfă declarată piese auto second hand și autoturisme uzate.

Verificarea s-a realizat de către comisarii Gărzii de Mediu Constanța, împreună cu lucrători de politie judiciară din cadrul SPCMIIT, Gărzii de Coasta, inspectori din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, inspectori RAR și comisari ai OPC.

„În interiorul containerelor verificate erau piese auto, ansamble și subansamble auto care provin de la autovehicule accidentate, cu daună totală, sparte parțial sau complet deteriorate, vehicule avariate ce nu mai puteau fi reparate sau comercializate pe piaţa din România, constantându-se că acestea sunt deșeuri. S-a interzis accesul pe teritoriul României, pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului 1013/2006 privind transferul deșeurilor și a Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor scoase din uz”, au precizat comisarii GNM.

Astfel, în primul container, sosit din SUA, s-a constatat că se aflau două autoturisme grav avariate, destinatarii fiind doi cetățeni români domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa. În urma verificărilor s-a stabilit că cele două maşini figurau ca daună totală în urma unor accidente de circulație. Conform legislaţiei în domeniu, acestea nu pot fi înmatriculate pe teritoriul României, iar piesele acestora nu pot fi folosite, sens în care operaţiunea de import nu a fost finalizată.

Cel de-al doilea container, sosit din Canada, avea ca marfa declarată piese auto second hand și părţi din autoturisme uzate, destinatarul fiind o firmă de pe raza judeţului Suceava. În urma verificărilor s-a constatat că piesele auto, în cantitate totala de 10 tone, provin de la autoturisme lovite, daună totală, ce nu pot fi reparate sau comercializate pe piața din România, constatându-se că acestea sunt deșeuri.

În continuare se fac cercetări și verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de import ilegal de deșeuri de către organele de specialitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*