De Ziua Eroilor, președintele Consiliului Județean Constanța a vizitat Monumentul Memorial Poarta Albă

De Ziua Eroilor, președintele Consiliului Județean Constanța a vizitat Monumentul Memorial Poarta Albă

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a depus joi, 10 iunie, o coroană de flori la Monumentul Memorial Poarta Albă cu ocazia Zilei Eroilor. Evenimentul a fost organizat de Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța care a ținut să omagieze memoria celor care au suferit și și-au pierdut viața în lagărele comuniste. La eveniment a fost prezent, Administratorul Public al Județului Constanța, Gabriel Monea, precum și primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Monumentul este închinat memoriei celor care au fost exterminați de regimul comunist la lucrările Canalului în anii 1950-1953. Construcția a durat aproape un an, din noiembrie 1999 și până în 21 septembrie 2000. Are o înălțime de 24 metri și este construit din 9 module pe verticală și 2 pe orizontală, din beton, în formă de cruce, simbolul îndurărilor și pătimirilor din cele nouă colonii înscrise pe fiecare modul. Autorul proiectului este arhitectul Ioan Puschilă, el însuși, o victimă a regimului comunist.

„Am preferat de această dată să fiu prezent în județ, la Monumentul Memorial din localitatea Poarta Albă pentru a comemora, cu ocazia Zilei Eroilor, toți eroii neamului românesc. Consider că, este de datoria mea și a noastră să ne amintim de foștii deținuți politici care au îndurat chinuri groaznice în aceste lagăre ale morții. Sângele a mii de oameni a fost vărsat, mulți dintre aceștia au murit, cuvintele sunt de prisos. Trebuie să nu uităm și să învățăm din tragediile acestui popor, iar această zi să rămână de referință în inimile noastre, astfel încât aceste atrocități să nu mai aibă loc niciodată. Avem datoria să creăm locuri în care să facem cunoscută suferința și aici împreună cu domnul primar ne angajăm să realizăm Muzeul Memorial în Aer Liber, dedicat celor care și-au dat viața în lupta anticomunistă. Împreună cu domnul primar, vom construi acest muzeu, pentru ca generațiile viitoare să aibă un reper foarte clar a tot ceea ce s-a întâmplat la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră. Nimeni nu are voie să distrugă viețile oamenilor și demnitatea umană. Este de cuviință să aducem un omagiu și să nu uităm de sacrificiul făcut de eroii neamului românesc pentru binele României, dar și pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi, cu toții. Mulțumesc pentru invitație Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii noștri! Tot astăzi, sărbătorim și Înălțarea Domnului, prilej cu care doresc să adresez tuturor, creștinescul „Hristos S-a Înălțat!”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*