Creștin ortodocșii intră în Postul Crăciunului odată cu lăsatul secului

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu

Joi, 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Apostol Filip și este Lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului, care începe vineri, 15 noiembrie.

Sfântul Apostol Filip este originar din Betsaida Galileii și este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. După Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia. Documente descoperite recent atestă faptul că Sf. Ap. Filip l-a însoțit pe Sf. Ap. Andrei în Schitya Minor (Dobrogea), pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

Ca urmare, în 2005, a fost înființată, în apropierea localității constănțene Adamclisi, mănăstirea închinată Sf. Ap. Filip. Piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă în 2007.

Mănăstirea deține o raclă cu moaștele Sfinților de la Adamclisi, descoperite în urmă cu mai bine de 30 de ani, în cripta secretă a celei mai importante basilici paleocreștine din complexul arheologic Tropaeum-Traiani, din apropiere. În anul 2006, sfintele moaște au fost aduse de la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române în Dobrogea, inițial la mănăstirea Sf. Ap. Andrei, iar din anul 2007 au fost depuse la mănăstirea Sf. Ap. Filip.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia joi, 14 noiembrie, începând cu ora 8. 30, Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului (25 decembrie). El durează 40 de zile. De aceea, astăzi, în calendar este consemnat lăsatul secului, sintagmă ce semnifică lăsarea obiceiurilor lumești înainte de intrarea în post, nicidecum îmbuibarea pântecelui prin așa-zise „mese de lăsata secului” (vine de la latinescul saeculum = lumea, lumesc).

Acest post amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, dar și de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră.

Ca vechime, primele mențiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei.

Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Acestea sunt: zilele de sâmbătă și duminică din perioada 21 noiembrie – 15 decembrie, precum și la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum și în zilele de 25 noiembrie, 3, 5, 9 și 12 decembrie când se cinstesc sfinți mai importanți în Ortodoxie.

Sfințire de biserică la Medgidia

Duminică, 17 noiembrie, de la cu ora 8.30, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va sfinți demisolul viitoarei biserici „Nașterea Maicii Domnului” din Medgidia (din cartierul Orașul Nou), urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Pentru bucuria sufletească a credincioșilor prezenți, vor fi aduse spre cinstire moaștele Sfinților Nectarie și Pantelimon, de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Medgidia a fost înființată în data de 28 mai 2012, o dată cu punerea pietrei de temelie, când IPS Teodosie a sfințit locul pe care se va înălța o biserică de lemn, în stil maramureșean.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*