Credincioșii musulmani au celebrat noaptea trecută Regaip Kandili (Noaptea de Regaip)

Credincioșii musulmani celebrează în această seară Noaptea de Regaip. FOTO: Muftiatul Cultului Musulmand din România

Credincioșii musulmani au celebrat noaptea trecută Regaip Kandili (Noaptea de Regaip), ce se sărbătorește în prima noapte de vineri a Lunii Recep. Este noaptea reculegerii, a „căutării” sinelui, noaptea căinței și a „contabilizării” tuturor faptelor din ultimul an. În această noapte, credincioșii recită din Coran și cu acest prilej se poate citi și viața Profetului (Pbu-h).

În religia islamică, pe lângă cele două mari sărbători religioase, Eid Al-Fitr (Sărbătoarea Ramadanului) și Eid Al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), mai sunt și cinci nopți sfinte denumite kandil. Patru dintre acestea, printre care și Regaip Kandili, se sărbătoresc în cele trei luni sfinte: Recep, Șaban și Luna Sfântă Ramadan. În a 27-a noapte a lunii Recep se celebrează Mirac Kandili (Noaptea Ascensiunii), în a 15-a noapte a lunii Șaban se celebrează Berat Kandili (Noaptea Iertării), iar în a 27-a noapte a Lunii Sfinte Ramadan se celebrează Laylatul Kadr Kandili (Noaptea Puterii).

Cea de-a cincea Noapte Sfântă se celebrează în a treia lună a calendarului islamic, Rebiul Evvel, în a 11-a noapte, când se sărbătorește Nașterea Profetului.

Cu prilejul Regaip Kandili, Muftiul Cultului Musulmand din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmite tuturor credinicioșilor musulmani următorul mesaj:

„Să aveți o Noapte de Regaip binecuvântată și fie ca bunul Allah să ne accepte rugăciunile! Amin!

Regaip kandılınız qayırlı bolsın! Regaip kandiliniz mübarek olsun!”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*