Constănțenii sunt invitați la Constanța FOTOFest 2020, primul festival fotografic din oraș

Constănțenii sunt invitați la Constanța FOTOFest 2020

Proiectul de intervenție culturală ”Plastic. Memorie Afectivă și Risipă” invită publicul constănțean, în perioada 22 – 25 octombrie, la primul festival fotografic de la Constanța: Constanța FOTOFest 2020, unde va participa în calitate de invitat cu o expoziție de fotografie conceptuală și o serie de produse audio-vizuale, inclusiv un moment de performance artistic.

”Plastic. Memorie afectivă și risipă” (www.plasticmemoriesirisipa.ro) este un proiect-manifest coordonat de Asociația Macaia din București. Proiectul propune o activare participativă prin artă, o incursiune subiectivă în lumea plasticului, precum și un dialog public care chestionează practici, reprezentări și utilizări ale plasticului, atât individuale, cât și din sfera socială comună. Proiectul își dorește să tragă un semnal de alarmă asupra poluării cu plastic și asupra consumului ne-sustenabil, în genere.

Constanța FotoFest2020 este organizat de către Consiliul Județean Constanța și Centrul Cultural Județean Constanța Teodor Burada și se va derula timp de patru zile în cinci spații culturale diferite din oraș. Festivalul își propune să redefinească spiritul fotografic al Constanței și al Dobrogei ca pe o agoră în care vor fi puse în dialog teme fotografice variate, reunite sub conceptul “HUMANITY/ UMANITATE”.

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE Plastic. Intim. Colectiv

  • Galeriile de Artă Constanța (Fostul Fond Plastic), 22 – 25.10.2020, orele 16-21:00/ Str. Ștefan cel Mare nr. 15, Constanța

Plastic. Intim. Colectiv este expoziția de debut a tinerei Georgiana Vlahbei, cercetătoare cu origini dobrogene. Expoziția cuprinde o selecție de 25 de fotografii rezultate ale unui experiment vizual poetic în trei părți, realizat ca parte a cercetării artistice din cadrul proiectului ”Plastic. Memorie afectivă și risipă”. Seria propune o explorare a lumii interioare a plasticului și a locului pe care acesta îl ocupă între Om și Natură. Exercițiile vizuale de sondare a legăturii intime a Plasticului cu Corpul vor fi însoțite, în cadrul expoziției, de o instalație audio ce urmărește fluxul spontan de emoții experimentate în timpul sesiunilor foto de către performer, Alina Tofan, precum și de o instalație video, ”Asphyxia” realizată de Alexandru Claudiu Maxim.

PREMIERA PERFORMANCE-ULUI ‘94 – future: life in Plastic

  • Galeriile de Artă Constanța (Fostul Fond Plastic), 22.10.2020, ora 19.00/ Str. Ștefan cel Mare nr. 15, Constanța

Expoziția de fotografie va fi marcată de un moment de live performing. ‘94 – future: life in Plastic este un performance-manifest care urmărește o incursiune subiectivă în lumea plasticului, așa cum a fost resimțită de către performer, Alina Tofan.

Născută în 1994, crescută într-o lume de eternă tranziție, unde plasticul înlocuia nevoile și dorințele adulților, Alina a simțit în ultimii ani că trăiește cu o presiune socială pe care nu o poate gestiona, referitor la cât plastic consumă și unde ajunge acesta. Conversațiile publice abundă de o mulțime de păreri care incriminează utilizarea plasticului și accentuează responsabilizarea fiecăruia, însă măsurile reale din partea autorităților cu privire la ”problema plasticului” nu ajung din urmă risipa. Raportându-se la copilărie, la obiecte precum suzeta și primele ei jucării, Alina Tofan a simțit nevoia să transforme această lume plastică printr-un gest artistic care să tragă un semnal de alarmă asupra consumului iresponsabil, pornind pe firul personal – al plasticului din amintiri, pe care îl poartă cu ea mereu și care, din nefericire, nu poate fi reciclat. Spectacolul propune, așadar, o călătorie pornind din România anilor ‘90, trecând prin prezent și până într-un viitor imaginat ca o lume distopică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*