Constănțenii și turiștii vor putea analiza, la sfârșitul acestei săptămâni, dacă felul în care consumă alcool le pune în pericol sănătatea

Caravana Alcohelp de evaluare a consumului personal de alcool ajunge pe litoralul românesc. FOTO: Pixabay

Constănțenii și turiștii aflați în această perioadă la mare își vor putea evalua consumul personal de alcool prin Testul AUDIT, creat de Organizația Mondială a Sănătății, la Caravana Alcohelp by ALIAT, în perioada 19 – 21 august și 26 – 28 august, în Portul Turistic Tomis.

Acțiunile de testare și informare cu privire la consumul abuziv de alcool sunt organizate de specialiștii și voluntarii Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

După 2 ani de pandemie, timp în care activitățile de testare și informare s-au desfășurat preponderent în online, Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT SM) reia acțiunile directe, în stradă. Astfel, toți adulții în vârstă de peste 18 ani care vor să-și testeze consumul personal de alcool sunt așteptați în weekend-urile 19 – 21 august și 26 – 28 august, între orele 14.30 și 21.00, la punctul de informare al Caravanei Alcohelp din Portul Turistic Tomis din Constanța.

Evaluarea se face prin completarea chestionarului AUDIT ce cuprinde 10 întrebări scurte și generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puțin riscant (0 – 7 puncte), consum riscant (8 – 15), nociv (16 – 19) și extrem de nociv (peste 20). Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.

Aplicarea chestionarelor AUDIT se face în mod confidențial de către personal instruit în acest scop (medici, psihologi, voluntari). Cei care vor afla că au un consum riscant vor putea astfel să evite viitoare probleme de sănătate asociate consumului dăunător de alcool, prin îndrumarea necesară.

Totodată, în cele două weekend-uri, voluntarii ALIAT SM vor distribui materiale cu informații utile pentru prevenirea consumului periculos de alcool pe Faleza Cazinoului, în Portul Turistic Tomis și Piața Ovidiu din Constanța.

„Profesioniștii și voluntarii ALIAT pentru Sănătate Mintală au promovat în ultimii ani ideea de testare a consumului personal de alcool ca pe o modalitate simplă și eficientă de a preveni apariția problemelor asociate consumului de alcool. Cum România este menționată frecvent ca fiind o țară în care prevalența acestor probleme este mare, considerăm ca este extrem de util pentru orice adult să-și evalueze din când în când consumul de alcool, în același fel în care își face anual analize de sânge, de exemplu. În plus, profesioniștii ALIAT sunt în măsură să răspundă și la alte întrebări legate de abuzul de alcool, inclusiv referirea către centre specializate în cazul în care este nevoie de o evaluare mai aprofundată”, a declarat dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT SM.

Proiectul beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*