Consilierii județeni au aprobat repartizarea, pe unități administrativ-teritoriale, a sumelor de bani din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2021

Consiliul Județean Constanța

Consiliul Județean Constanța s-a întrunit miercuri, 26 mai, în ședință ordinară, pentru a dezbate și aproba cele 19 proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, la care s-au adăugat încă patru proiecte pe ordinea suplimentară. Cele mai importante puncte ale ordinii de zi au fost reprezentate de repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cotele defalcate din impozitul pe venit în anul 2021, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură, care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale nu le pot finanța din venituri proprii, aprobarea revocării dreptului de folosință gratuită constituit în favoarea Agenției Naționale pentru Locuințe și restituirea unei suprafețe de teren, rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Constanța pe anul 2021, dar și rectificarea bugetului unor instituții din subordinea CJC.

Ședința de miercuri a debutat cu depunerea jurământului de către Florentin-Adrian Țapliuc, consilier județean ales pe lista PSD – ALDE – PNȚCD – ADER, ca urmare a validării de către Tribunalul Constanța, după demisia consilierului județean, din partea aceleiași alianțe, Alexandru Mîrșu.

Cel mai dezbătut punct al ordinii de zi a fost cel referitor la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cotele defalcate din impozitul pe venit în anul 2021, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare, care în mod justificat, nu pot fi finanțate din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. În acest caz, sumele au fost repartizate, UAT-urilor din județ, de către Comisia de Analiză a Solicitărilor Unităților Administrativ-Teritoriale, în baza solicitărilor primite de către instituția noastră, de la reprezentanții primăriilor din județ.

„Repartizarea pe UAT-uri a cotelor defalcate din impozitul pe venit, s-a realizat ținându-se cont, exclusiv, de proiectele de dezvoltare locală, în funcție de priorități. Nu au fost atribuite pentru festivism sau nici pentru construcția unor clădiri aleatorii ce țin de activitatea unei primări. Toate sumele merg spre dezvoltarea acestui județ, exact cum am precizat încă de la debutul mandatului. Le recomand domnilor primari să fie extrem de atenți la proiectele pe care le au în vedere, astfel încât, să asigurăm o dezvoltare armonioasă și sustenabilă județului nostru”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Consiliul Județean Constanța a dat în folosință gratuită Agenției Naționale pentru Locuințe, în anul 2014, o suprafață de teren de 1180 mp, în vederea realizării proiectului “Ansamblu de locuințe cu regim de înălțime P+5E și 48 u.l. destinate tinerilor specialiști din domeniul sănătății”. Astfel, în ședința de astăzi a fost adoptat proiectul de hotărâre privind retragerea acestui drept, ca urmare a solicitării suprafeței de teren de către Primăria Municipiului Constanța. Această retragere vine și ca urmare a corespondenței purtate cu agenția, din care reiese faptul că acesta nu mai are posibilitatea realizării proiectului, din cauza lipsei de fonduri.

Tot în ședința de astăzi, a fost adoptat proiectul privind actualizarea valorii totale și a duratei de implementare aferente proiectului “Dotarea centrelor sociale din cadrul DGASPC Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”. Mai exact, în urma solicitării venite din partea organului de finanțare, a fost solicitată modificarea calendarului privind achizițiile, conform noilor modificări din Ghidul Solicitantului, în urma cărora noua perioadă de eligibilitate fiind 01.02.2020 – 31.12.2021. De asemenea, a fost modificată și valoarea proiectului, prin diminuarea acesteia cu cheltuielile aferente conferințelor de presă, de la suma de 8.193.442,47 de lei la 8.183.682,47 de lei.

Consilierii județeni constănțeni, au aprobat o serie de proiecte de hotărâri care au privit atât rectificarea bugetului mai multor instituții din subordine, cât și Bugetul de Venituri și Cheltuieli al instituției. În acest sens, pentru Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, au fost operate modificări între capitolele bugetare ale instituțiilor, fără modificarea valorii bugetului aprobat pentru anul 2021. Pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea, bugetul instituției a fost diminuat cu suma de 410.000 lei, ca urmare a modificărilor survenite în finanțarea acordată de către Direcția de Sănătate Publică Constanța, pentru cheltuielile de personal. Astfel, prin modificarea bugetului Unității de Asistență Medico-Socială Agigea, se modifică implicit și Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Consiliului Județean Constanța, cu aceeași sumă. Totodată, au mai fost operate și modificări între capitolele bugetare ale instituției.

Un alt proiect aprobat, în urma ședinței de astăzi, a fost cel cu privire la validarea nominală a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică Constanța. Legea 218 din 2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, autoritatea teritorială de ordine publică este constituită din șeful Direcției generale de poliție a municipiului București sau al inspectoratului de poliție județean, un reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor, subprefect, 6 consilieri desemnați de Consiliul General al Municipiului București, respectiv de consiliul județean, 3 reprezentanți ai comunității desemnați de primarul general al municipiului București, respectiv de președintele consiliului județean, șeful Direcției generale de jandarmi a municipiului București sau al inspectoratului județean, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Municipiului București sau șeful inspectoratului pentru situații de urgență județean, șeful serviciului teritorial al Poliției de Frontieră Române și, după caz, șeful poliției locale din municipiul reședință de județ. Astfel în urma corespondenței purtate, componența nominală propusă și aprobată este următoarea:

  • din parte comunității reprezentanți sunt Marieta Elisabeta Stași, Constantin Dancu și Romeo Hanți;
  • cei șase consilieri județeni desemnați sunt: Geanina Ionela Topolov, Enache Bucovală, Liviu Popa, Andrada Dordea, Gheorghe Donțu și Răzvan Filipescu;
  • reprezentantul Prefecturii este: Secyl Suliman;
  • din partea IPJ Constanța: Adrian Constantin Glugă;
  • reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor este: Lucian Gheorghe;
  • IJJ Constanța are ca reprezentant pe Daniel Mihai Ferencz;
  • din partea ISU Dobrogea reprezentant este Cristian Mihail Amarandei;
  • Poliția de Frontieră Constanța îl are ca reprezentant pe Alin Pârvu;
  • din partea Poliției Locale Constanța a fost desemnat ca reprezentant Ionuț Dumitru.

Ședința de astăzi s-a ținută în regim de videoconferință și au fost prezenți toți cei 37 de consilieri județeni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*