Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayramul

Musulmanii din România celebrează Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului

Comunitatea musulmană celebrează miercuri, 28 iunie, prima din cele patru zile de Kurban Bayram. Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică și este celebrată în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul islamic.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismael și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului. Sărbătoarea durează patru zile, iar în prima zi, după slujba religioasă oficiată în lăcașurile de cult, credincioșii musulmani sacrifică animale, doar o parte din carne fiind păstrată pentru casă, restul fiind împărțită în special persoanelor cu posibilități materiale reduse. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și în acest caz se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.

Premergător Sărbătorii Sacrificiului, în lumea musulmană are loc pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Pelerinajul, care se desfășoară după un ritual strict, reiterează drumul Profetului Muhammed (PbuH), la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa și Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar și puterea sacrificiului pentru credința în Creator, probată de Profetul Ibrahim.

Respectând, tradiția, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună(Bayram Namazi), miercuri, 28 iunie, de la ora 06.02, la Geamia Hunchiar din Constanța, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași. Pachetele sunt oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România împreună cu reprezentanții Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet İșleri Bașkanlığı) și reprezentanții unor asociații social-umanitare din Europa, ai Fundației Hasene Germania – din Kölnși din Republica Turcia.

În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf transmite credincioșilor musulmani următorul mesaj:

„Fiecare sărbătoare este prilej de bucurie pentru noi toți, este prilej de revedere cu cei dragi, dar și o oportunitate să ne apropiem mai mult de semeni de-ai noștri aflați în suferință. Și de această dată, în prag de sărbătoare, vă adresez, stimați credincioși, îndemnul meu la reflecție și la fapte bune. Urmează patru zile de sărbătoare, patru zile cu profunde semnificații religioase. Sărbătoarea Sacrificiului înseamnă apropierea de Creator, de semeni, de dreptate, de bunătate, de fapte frumoase și totodată de noi înșine. În aceste zile de mare sărbătoare, să nu uităm să îi mulțumim Bunului Allah pentru tot ce avem și să ne rugăm la Bunul Allah pentru cei aflați în suferință, să ne rugăm pentru pace și înțelegere între semenii noștri. Închei prin a ura tuturor credincioșilor musulmani:

„UN BAİRAM FERİCİT!”

„KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“

„KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”

„EID AL-ADHA MUBARAK!”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*