Comuna Amzacea, la un pas de obținerea finanțării pentru conectarea la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Este un proiect de aproape 7 milioane de lei, de care vor beneficia peste 300 de familii

Primăria Amzacea. FOTO Liliana Boioglu

Veste importantă pentru locuitorii comunei Amzacea. Primăria a depus cererea de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale. Conform documentului înaintat de autoritățile locale către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, suma totală necesară investiției este de 6.893.194,66 de lei, din care Guvernul urmează să asigure 6.232.680,82 de lei, restul de 660.513,84 de lei, urmând să fie alocați din bugetul local. Sumele includ TVA, iar, teoretic, durata minimă de implementare a proiectului este de 36 de luni.

După înaintarea cererii de finanțare, administrația locală așteaptă acum notificarea din partea Ministerului Dezvoltării privind aprobarea finanțării. Cu toate acestea, primarul localității Amzacea este optimist și are certitudinea că proiectul se va concretiza. Unda de speranță vine tocmai dintr-un document oficial al guvernului, în care comuna Amzacea figurează prima pe lista priorităților de finanțare cu proiectul de dezvoltare a rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale. De aceea, angajații primăriei responsabili de gestionarea proiectelor lucrează deja la elaborarea documentației preliminare necesare.

Conform planului administrației publice locale, circa 325 de gospodării ar urma să beneficieze de racordarea la rețeaua de gaze, odată ce proiectul de instalare a conductelor în localitate va fi dus la îndeplinire.

„Toată lumea așteaptă gazele, pentru că îi scutește pe oameni de costurile mari ale achiziției de lemne sau cărbuni, care, pe lângă prețurile ridicate, mai implică uneori și niște liste de așteptare de câteva luni. Pe de altă parte, accesul la gaze naturale face traiul mult mai comod. Odată racordați la rețea, locuitorii din Amzacea pot folosi gazul la aragaz și la încălzire sau producerea de apă caldă.

De asemenea, chiar dacă, inițial conectarea la rețeaua de gaze și adaptarea sistemului de încălzire din casă la acest tip de combustibil este un pic mai costisitoare, costurile se amortizează în timp, prin facturi mult mai mici pe durata iernii, iar pe timp de vară, costurile într-o gospodărie sunt chiar infime. Ne dorim foarte tare să concretizăm acest proiect, chiar dacă suntem conștienți că va dura va fi finalizat.

Noi lucrăm deja la documentație și ne bazăm pe sprijinul Guvernului. Important este că am făcut acest prim pas și că avem fondurile pentru a ne apuca de treabă în viitorul apropiat, sperăm noi, pentru binele cetățenilor din Amzacea”, mărturisește primarul comunei Amzacea, Romică Stan.

Concret, lucrarea în care statul va investi aproape șapte milioane de lei, prevede instalarea rețelei de conducte de distribuție, care va avea în jur de 6.000 de metri. De asemenea, lungimea instalației de racordare la Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale va avea o lungime de 100 de metri, iar consumul anual estimat pentru consumatorii casnici este de 732.418,07 metri cubi, în timp ce pentru consumatorii non-casnici, consumul anual estimat ar fi de 2.814.024,27 de metri cubi.

Cu banii disponibili în buget și cu deschidere din partea autorităților centrale, singura temere a primarului din Amzacea și a celor care se ocupă de gestionarea proiectelor în primărie, o reprezintă tergiversarea birocratică specifică. În rest, doar motive de bucurie pentru locuitorii comunei Amzacea, care, la rândul lor, pot începe să își facă, la nivelul gospodăriilor, calculele pentru achiziția și instalarea centralelor pe gaze în locuințe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*