Comisarii ANPC din cadrul „Comandamentului Litoral” au aplicat, în iulie, amenzi de peste 400.000 de lei

Sancțiuni de peste 400.000 de lei, aplicate, pe litoral, de comisarii ANPC din Comandamentul Litoral 2021. FOTO cu rol ilustrativ

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) supraveghează piața, prin structura sa specială de control, „Comandamentul Litoral 2021”, astfel încât turiștii aflați pe malul Mării Negre, în acest sezon estival, să își poată petrece aici vacanța pe care și-au dorit-o.

Astfel, timp de trei săptămâni, în perioada 1 – 21 iulie, comisarii ANPC, reuniți la Comandament, au realizat 530 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 583 avertismente și 85 amenzi contravenționale, în valoare totală de 415.400 de lei.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare, produse, în valoare totală de peste 100.000 lei și oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate, produse în valoare totală de aproximativ 530.000 de lei.

Acestora li s-au adăugat 23 de măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului pentru tot atâtea unități de alimentație publică de pe întreg litoralul, pentru remedierea unor deficiențe, astfel încât serviciul prestat să fie conform legislației în vigoare, în cele mai mici detalii.

Cele mai importante abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

  • Utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate;
  • Utilizarea unor produse alimentare sau proceduri de lucru care pun în pericol sănătatea consumatorilor;
  • Comercializarea unor jucării fără informaţii complete de utilizare sau care pun în pericol sănătatea copiilor;
  • Comercializarea unor produse de încălțăminte fără pictograme care să informeze asupra materialelor utilizate la realizarea lor;
  • Comercializarea unor produse de îmbrăcăminte fără informații complete sau traducere în limba română a etichetei;
  • Nerespectarea condițiilor de depozitare indicate de producător pe eticheta produsului;
  • Practici comerciale incorecte;
  • În cazul spațiilor de cazare, lipsa informațiilor de tip listă de servicii oferite sau mapă cu informații turistice.

Conform tradiției, în perioada vacanțelor de vară, Comandamentul Litoral 2021 veghează pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor și asigurării dreptului acestora de a fi informați.

Comparativ cu situațiile întâlnite în anii precedenți, neregulile constatate sunt mult mai puțin importante și mai rar întâlnite, ceea ce demonstrează un grad mai înalt de conștientizare a importanței respectării prevederilor legale, cu atât mai mult cu cât verificările comisarilor ANPC, în această perioadă, sunt sporite numeric, pentru a se asigura că legea este respectată.

Pe parcursul campaniei desfășurate pe litoral, în cadrul Comandamentului, ANPC va continua să informeze consumatorii, după fiecare etapă a acțiunilor de consiliere, supraveghere și control, care au fost constatările echipelor ANPC, în teren, referitoare la produsele și serviciile oferite publicului, în sezonul estival 2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*