Comandant nou la Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”

Colonelul Dorin Toma
Colonelul Dorin Toma

La sediul comandamentului brigăzii, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii 9 Mecanizată „MĂRĂŞEŞTI”. Colonelul Dorin TOMA a preluat comanda de la generalul de brigadă dr. Adrian SOCI.

La festivitate a fost prezent comandantul Diviziei 2 Infanterie „GETICA”, general-maior dr. Petrică Lucian FOCA, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şefii instituţiilor constănţene din sistemul naţional de apărare, personal din Brigada 9 Mecanizată.

Colonelul Dorin TOMA a îndeplinit de-a lungul carierei numeroase funcţii, printre care amintim: comandant al Batalionului 495 „cpt. Ştefan SOVERTH” şi diferite funcţii de conducere la Comandamentul Operaţional Întrunit şi Statul Major al Forţelor Terestre.

În teatrele de operaţii, a îndeplinit funcţii de comandant pluton şi companie în misiuni de menţinere a păcii în Angola şi Albania, ofiţer de stat major în teatrul de operaţii Irak, în anul 2005, comandant al echipei operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT) pentru o unitate din Armata Naţională Afgană în anul 2009, iar în anul 2011 a comandat un Batalion de Manevră în provincia Zabul, Afganistan.

Este decorat cu mai multe distincţii militare printre care amintim: Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Medalia NATO, USA Bronze Star Medal.

Din pregătirea militară a colonelului Dorin TOMA amintim: Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” Breza, Şcoala militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Facultatea de comandă şi stat major, Colegiul de stat major-forţe întrunite, Norfok, Virginia, S.U.A.

Generalul de brigadă dr. Adrian SOCI a preluat atribuţiile funcţiei de de locţiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie „GETICA”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*