Codul galben de caniculă a fost prelungit la Constanța și pentru ziua de marți, 29 august: recomandări pentru protecția împotriva căldurii

Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Meteorologii au anunțat că valul de căldură va persista și în ziua de marți, 29 august, în Constanța, motiv pentru care au decis să prelungească codul galben de caniculă.

În această perioadă, indicele temperatură-umezeală (ITU) este prognozat să depășească pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade Celsius.

Pentru a face față temperaturilor ridicate, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență au emis o serie de recomandări pentru protejarea sănătății cetățenilor:

  • Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00, când radiațiile solare sunt cele mai intense.
  • În cazul în care aveți acces la aer condiționat, reglați temperatura astfel încât să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală.
  • Pentru a evita disconfortul, evitați să utilizați ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.
  • Purtați pălării de soare, haine lejere și din fibre naturale, de culori deschise, pentru a reduce expunerea la soare.
  • Hidratarea este esențială în perioadele de caniculă. Beți între 1,5 și 2 litri de lichide zilnic și consumați un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
  • Evitați consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta poate duce la deshidratare și scăderea capacității de adaptare la căldură a organismului.
  • Fiți atenți la consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece acestea pot acționa ca diuretice.
  • Evitați activitățile fizice intense în exterior, precum sportul sau grădinăritul, care pot duce la suprasolicitare.
  • Aveți grijă de persoanele vulnerabile, oferindu-le lichide în mod regulat și asigurându-vă că sunt protejate de căldură.
  • Mențineți legătura cu vecinii, rudele sau cunoștințele în vârstă sau cu dizabilități, pentru a verifica starea lor de sănătate.

Pentru a reduce temperatura în locuințe în aceste condiții, se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor sau draperiilor, menținerea ferestrelor închise în timpul zilei și deschiderea lor seara, noaptea și dimineața devreme pentru a crea curenți de aer, reducerea intensității luminilor artificiale și oprirea aparatelor electrocasnice inutile.

Pentru orice situație de urgență sau problemă semnalată, cetățenii pot apela cu încredere numerele de telefon: 0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*