Clarificări aduse de societatea Polaris privind acumularea deșeurilor menajere în anumite zone ale Constanței

Având în vedere apariția în spațiul public a unor abordări cu privire la motivele acumulării de deșeuri menajere în zona platformelor de precolectare din municipiul Constanța societatea Polaris M Holding a transmis următoarele precizări, pentru corecta informare a constănțenilor:

  1. Potrivit art 13 alin 3 din Caietul de sarcini care a stat la baza achiziției serviciului de salubrizare în Mun. Constanta și care a fost aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Constanța, în anotimpul cald (1 aprilie-1 octombrie) frecvența de colectare a deșeurilor va fi:
  • zilnic din zonele centrale și de la unitățile de alimentație publică, unitățile sanitare, piețe , cantine, restaurante, hoteluri , grădinițe și creșe;
  • la cel mult două zile de la producătorii din asociații de proprietari/locatari;
  • o dată pe săptămână de la producătorii casnici din case individuale.
  1. Ulterior semnării contractului, respectiv în anul 2014, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr 119 care modifică frecvența de colectare pentru producătorii de deșeuri din asociații de proprietari/locatari, din o dată la două zile la o dată pe zi.
  2. Conform art 6 alin 1 din Legea nr 101/2006 autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale au competențe exclusive în ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea, coordonarea și atribuirea serviciului de salubrizare a localităților.

Revenea așadar acestor autorități obligația legală de a adapta contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare la noile realități, generate de modificările legislative apărute, inclusiv în ceea ce privește modificarea frecvențelor de colectare a deșeurilor de la asociațiile de locatari/proprietari.

  1. Nicio solicitare de încheiere a unui act adițional de modificare a frecvențelor de colectare nu a fost adresată de către Primăria Municipiului Constanța până la data de 18.08.2022, deci la mai bine de opt ani de la apariția modificării legislative. Ea a fost deja înaintată avocaților specializați pentru a formula o opinie juridică. Preliminar, din discuțiile avute cu avocatul firmei, pentru a se modifica frecvența de colectare, este necesară întocmirea unui act adițional la contract, care să fie inițiat și aprobat de către autoritatea publică locală.

Observăm în teren faptul că, în ultima perioadă cantitățile de deșeuri depășesc frecvența de colectare asumată prin contract. Dar, nefiind vina firmei Polaris pentru aceasta situație, ne rezervăm dreptul de a merge în instanță pentru solicitarea de daune pentru un eventual prejudiciu de imagine, creat de orice persoană care, contrar realității, încearcă să culpabilizeze Polaris, prin mesaje publice , lansate pe orice căi de comunicare, pentru situația existentă în ceea ce privește colectarea deșeurilor.

Dorim să asigurăm constănțenii că societatea POLARIS va face tot ceea ce depinde de ea pentru a presta servicii de calitate, adaptate permanent tuturor realităților legislative nou apărute și va susține orice inițiativă a autorității locale realizată în scopul de a satisface nevoile cetățenilor în ceea ce privește salubrizarea orașului.

Atașăm prezentului comunicat, graficul de colectare în Mun. Constanța, conform frecvențelor stabilite în contract, valabil pana la 01octombrie 2022.

Nr.
Crt
CARTIERApr.MaiIun.Iul.Aug.Sept.
1Centru ; Centrul Vechizilniczilniczilniczilniczilniczilnic
2Tomis Nord; Statiunea Mamaia; Tomis I; ICIL; Nalbei; Daliei;Bratianu; Palas; Inel II; Compozitori; Tomis PlusZILE
CU
SOT
ZILE
CU
SOT
ZILE
FARA
SOT
ZILE
FARA
SOT
ZILE
CU
SOT
ZILE
FARA
SOT
3 Faleza Nord;Km 4;Far;Constanta Sud;Km 4-5;Viile Noi;CET;Badea Cartan;Inel I;Anadalchioi;Coiciu;Tomis II;Tomis III;Faleza Nord;Universitate; DelfinariuZILE
FARA
SOT
ZILE
FARA
SOT
ZILE
CU
SOT
ZILE
CU
SOT
ZILE
FARA
SOT
ZILE
CU
SOT

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*