Cinci cămătari și angajata unei bănci și-au recunoscut faptele pentru a primi o pedeapsă mai mică

Incendiul a cuprins o mașină pe bulevardul Mamaia
Incendiul a cuprins o mașină. FOTO Arhivă

Împrumuturi cu dobândă de 50% pe săptămână, jocuri de noroc măsluite, mașini incendiate, atragerea de partea lor a unui funcționar bancar pentru a avea acces la informații financiare confidențiale, a fost rețeta de succes a unui grup de cămătari din Constanța. Când au fost prinși de procurorii DNA, inițial au făcut scandal că sunt arestați abuziv. Ulterior, când li s-au pus probele în față, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru a scăpa cu pedepse mai ușoare.

În martie 2017, potrivit unui comunicat al DNA, Suliman Giuniet, Elvis Iaşar şi Bechir Iaşar au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, camătă şi constituire a unui grup infracţional organizat, în timp ce Ion Iancu, Adrian Marcu şi Nicolae Cosmin Luca erau acuzaţi de complicitate la înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În rechizitoriul se arată că în perioada anilor 2014 – 2017, inculpații Suliman Giuniet și Țîrdea Florin-Gheorghe au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro.

În același context, inculpatul Țîrdea Florin-Gheorghe a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori.
Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații Suliman Giuniet și Iașar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.

În perioada aprilie – iunie 2017, inculpatul Iașar Bechir, împreună cu inculpații Iancu Ion, Marcu Adrian și Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro.

În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui Iașar Bechir, inculpata Didea Elena Cristina, în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.

Anterior, inculpații Iașar Bechir, Iașar Elvis, Iancu Ion, Marcu Adrian, Luca Nicolae Cosmin și Didea Elena Cristina au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor – constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității și au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Inculpații au fost de acord și cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora – între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*